--- ---

Beursupdate: ASMI hoger op vlak Damrak

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 22 februari 2019

Cijfers ASMI positief onthaald.

De Amsterdamse beurzen koersten vrijdag gedurende de ochtend rond de slotstanden van donderdag. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 541,30 punten.

Volgens ING liepen vooral Chinese beleggers vanmorgen vooruit op een goede afloop van de onderhandelingen over een handelsakkoord, gezien de sterke stijging van Chinese aandelen.

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars schijnen te werken aan intentieverklaringen die de basis moeten vormen voor een definitief akkoord. Ook werd bekend dat China een voorstel heeft gedaan om voor 30 miljard dollar extra agrarische producten van de VS te kopen, waaronder sojabonen, mais en tarwe.

Investmentmanager Nathan Levy van ING merkte op dat de wereldindex van MSCI sinds Kerstmis al met 15 procent steeg, voornamelijk op positief nieuws over het handelsconflict en vooruitzichten van minder verkrappend beleid van centrale banken. "Risico's zijn er echter nog steeds, en aandelenmarkten zullen niet in dit tempo doorstijgen."

Beleggers hebben vandaag oog voor de inflatie in de eurozone en Amerika in januari. Vanochtend werd al bekend dat de definitieve economische groei in Duitsland in het afgelopen kwartaal een pas op de plaats heeft gemaakt in vergelijking tot een kwartaal eerder.

In het derde kwartaal van 2018 kromp de Duitse economie nog met 0,2 procent op kwartaalbasis, terwijl het in het tweede kwartaal nog een groei behaalde van 0,5 procent en van 0,4 procent in de eerste drie maanden. Bovendien daalde het Duitse ondernemersvertrouwen, zo werd eveneens bekend. "De Duitse productiesector is vooral het zorgenkindje op dit moment en vormt een belangrijk neerwaarts risico voor de eurozone", aldus Levy van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,1342. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1337 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1331 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Galapagos met een koerswinst van 1,5 procent na rapportering van cijfers. De biotechonderneming zag in 2018 de omzet verdubbelen, terwijl het nettoverlies flink terugliep. UBS noemde de resultaten beter dan verwacht, terwijl InsingerGilissen vooral wacht op de op handen zijnde Fase 3 data uit de onderzoeksstudies FINCH-1 en FINCH-3 met ontstekingsremmer filgotinib. "De FINCH 1 & 3 Fase 3-resultaten zullen de belangrijkste cijfers zijn in de bestaansgeschiedenis van het bedrijf", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Indexzwaargewicht Unilever noteerde onderaan met ongeveer 1,4 procent verlies. Unibail-Rodamco-Westfield verloor 0,7 procent, nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde.

In de AMX werden de cijfers van ASMI met applaus ontvangen. Analist Edwin de Jong van NIBC sprak tegen ABM Financial News van sterke prestaties en benadrukte dat ASMI het duidelijk beter doet dan sommige sectorgenoten. Het aandeel klom ruim 6,5 procent. AMG won daarnaast 2,6 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Alfen 4,3 procent, nadat ABN AMRO het aandeel van de kooplijst haalde. De analisten van ABN AMRO spraken van teleurstellende resultaten van Alfen in 2018, met een mix van een zwakker dan verwachte omzet en hoger dan voorziene kosten. Dat was reden voor de analisten om de ramingen voor 2019 en 2020 te verlagen.

Het lokaal genoteerde Esperite spoot 23,0 procent omhoog. Het stamcelbedrijf sloot een overeenkomst met Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM) voor de verkoop van alle activiteiten van Cryo-Save die gerelateerd zijn aan diens stamcelbank. PBKM is bereid om maximaal 10 miljoen euro te betalen voor de de stamcelbank.

Geef een reactie