Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 22 februari 2019

Beursplein 5 wacht vermoedelijk vlakke opening

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting nipt lager van start. Wall Street gaf donderdagavond terrein prijs, terwijl het sentiment in Azië vanochtend verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. De AEX index steeg donderdag nog 0,1 procent tot 540,57 punten.

Beleggers namen donderdag een afwachtende houding aan in afwachting van de uitkomst van gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Gisteren en ook vandaag zijn de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin, aanwezig bij een nieuwe ronde van onderhandelingen in Washington.

Bronnen wisten zakenzender CNBC donderdag te melden dat onderhandelaars momenteel schriftelijke toezeggingen opstellen, die een doorbraak moeten forceren in de al weer zeven maanden durende handelsoorlog. Volgende week eindigt de 'wapenstilstand', die de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping, eind vorig jaar overeenkwamen in Argentinië.

Naast de handelsperikelen kregen Amerikaanse beleggers donderdag ook een serie van tegenvallende macrocijfers te verwerken. Onder meer de bedrijvigheid in de regio Philadelphia wordt volgens de laatste stand van de Philly Fed index geconfronteerd met krimp, terwijl de bestaande Amerikaanse woningverkopen onder druk staan.

De hoofdindices in New York gaven enkele tienden van een procent prijs, waardoor een winstreeks van acht handelsdagen voor techbeurs Nasdaq werd beëindigd.

Nabeurs stond Kraft-Heinz negatief in de belangstelling. De levensmiddelengigant rapporteerde tegenvallende cijfers, maar maakte ook bekend dat het onderwerp is van een onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission. Het onderzoek van de SEC heeft betrekking op inkooppraktijken van Kraft Heinz. Ook werd het dividend teruggeschroefd. Het aandeel kelderde in de elektronische handel maar liefst 20 procent.

Een april-future voor een vat ruwe olie daalde donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,4 procent tot 56,96 dollar, terwijl het muntpaar euro/dollar vanochtend stabiel noteerde op 1,1338.

In Azië noteerden de beurzen vanochtend verdeeld, maar uitschieters bleven achterwege. Wel stond de Australische dollar onder druk, nadat persbureau Reuters meldde dat de Chinese autoriteiten de import van Australische kolen in de ban zouden hebben gedaan. Naar verluidt zou sprake zijn van een vergeldingsactie, nadat Australië vorig jaar het Chinese telecomconcern Huawei uitsloot van het opzetten van het nieuwe 5G-netwerk in het land, uit vrees voor het doorspelen van informatie naar Chinese inlichtingendiensten.

Beleggers hebben vandaag oog voor de inflatie in de eurozone en Amerika in januari. Vanochtend werd al bekend dat de definitieve economische groei in Duitsland in het afgelopen kwartaal een pas op de plaats heeft gemaakt in vergelijking tot een kwartaal eerder.

In het derde kwartaal van 2018 kromp de Duitse economie nog met 0,2 procent op kwartaalbasis, terwijl het in het tweede kwartaal nog een groei behaalde van 0,5 procent en van 0,4 procent in de eerste drie maanden.

Bedrijfsnieuws

Galapagos zag in 2018 de omzet verdubbelen, terwijl het nettoverlies flink terugliep. De omzet verdubbelde grofweg in 2018 op jaarbasis van 156 miljoen euro tot 318 miljoen euro. Het operationeel verlies daalde met 50 procent tot 45 miljoen euro. De hogere omzet en overige opbrengsten werden voornamelijk behaald door een hogere opbrengsterkenning en hogere succes- en upfrontbetalingen van partners Novartis en AbbVie.

In het afgelopen kwartaal behaalde Altice USA een omzet van 2,5 miljard dollar, hetgeen meer is dan de 2,4 miljard dollar een jaar eerder. Over heel 2018 steeg de omzet met 2,8 procent tot 9,6 miljard dollar. Daarmee voldeed Altice aan de eigen doelstelling van een omzetgroei van 2,5 tot 3,0 procent.

In het afgelopen kwartaal behaalde ASMI een omzet van 254,7 miljoen euro en haalde het voor 301,6 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Niet eerder haalde ASMI zo veel orders binnen. Verder behaalde ASMI in het afgelopen kwartaal bij een brutomarge van 41,7 procent een operationele winst van 46,2 miljoen euro.

Esperite sloot een overeenkomst met Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM) voor de verkoop van alle activiteiten van Cryo-Save die gerelateerd zijn aan diens stamcelbank. PBKM is bereid om maximaal 10 miljoen euro te betalen voor de de stamcelbank.

Arcadis onderzoekt samen met Deloitte en stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan voor de gemeente Amsterdam de mogelijkheden voor één of meerdere mobiliteitshubs in de nieuw te bouwen wijk Strandeiland.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,5 procent lager op 2.774,88 punten, terwijl de Dow Jones index 0,4 procent verloor op 25.850,63 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in op 7.459,71 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

AEX 21 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 21, 2019

Heeft Trump gelijk: is EU erger dan China? • Z zoekt uit

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil