--- ---

AEX hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 22 februari 2019

Aandacht voor handelsbesprekingen.

 De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 541,37 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

Markten richtten vrijdag hun vizier op Washington, waar Amerikaanse en Chinese onderhandelaars schijnen te werken aan intentieverklaringen die de basis moeten vormen voor een definitief akkoord. Ook werd bekend dat China een voorstel heeft gedaan om voor 30 miljard dollar extra agrarische producten van de VS te kopen, waaronder sojabonen, mais en tarwe.

Vermogensbeheerder Andre van Eerden wees erop dat de AEX met de 542 punten flirt, "hoewel het erop lijkt dat we daar niet zo makkelijk doorheen gaan en als we daar niet doorheen gaan, dan zou de AEX naar beneden kunnen gaan", aldus Van Eerden. Daarnaast wijst de vermogensbeheerder erop dat alle macro-data van de afgelopen week toch echt wijzen op een afvlakking van de economie, waarbij de ECB nadenkt over zijn beleid en een mogelijke verruiming overweegt, evenals de Fed. Van Eerden verwacht dan ook niet dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente zal verhogen, "hooguit één keer in de tweede helft van dit jaar", aldus Van Eerden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse economie in het vierde kwartaal een pas op de plaats gemaakt in vergelijking tot een kwartaal eerder en dat was conform verwachting.

De Duitse Ifo-index over februari liet een daling zien die met 98,5 ook lager uitkwam dan voorzien.

De inflatie in de eurozone kwam in januari op maandbasis uit op 1,0 procent negatief, terwijl op jaarbasis de prijzen nog met 1,4 procent stegen.

Olie noteerde vrijdag tot 0,4 procent hoger.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1341. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1334 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASML met een winst van 1,6 procent, gevolgd door Akzo Nobel met een winst van 1,4 procent.

Galapagos verloor 1,1 procent. De biotechonderneming zag in 2018 de omzet evenwel verdubbelen, terwijl het nettoverlies flink terugliep. UBS noemde de resultaten beter dan verwacht, terwijl InsingerGilissen vooral wacht op de op handen zijnde Fase 3 data uit de onderzoeksstudies FINCH-1 en FINCH-3 met ontstekingsremmer filgotinib. "De FINCH 1 & 3 Fase 3-resultaten zullen de belangrijkste cijfers zijn in de bestaansgeschiedenis van het bedrijf", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Indexzwaargewicht Unilever noteerde onderaan met ongeveer 1,4 procent verlies. Unibail-Rodamco-Westfield verloor 1,0 procent, nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde.

In de AMX werden de cijfers van ASMI met applaus ontvangen. Analist Edwin de Jong van NIBC sprak tegen ABM Financial News van sterke prestaties en benadrukte dat ASMI het duidelijk beter doet dan sommige sectorgenoten. Het aandeel klom ruim 12,0 procent. AMG won daarnaast 2,6 procent.

SBM Offshore verloor 0,5 procent, nadat Barclays het koersdoel verhoogde met handhaving van een neutraal advies. De Britse bank verhoogde het koersdoel van 19,20 euro naar 23,00 euro.

Onder de kleinere aandelen verloor Alfen 6,3 procent, nadat ABN AMRO het aandeel van de kooplijst haalde. De analisten van ABN AMRO spraken van teleurstellende resultaten van Alfen in 2018, met een mix van een zwakker dan verwachte omzet en hoger dan voorziene kosten. Dat was reden voor de analisten om de ramingen voor 2019 en 2020 te verlagen.

Het lokaal genoteerde Esperite won 32,6 procent omhoog. Het stamcelbedrijf sloot een overeenkomst met Polski Bank Komórek Macierzystych (PBKM) voor de verkoop van alle activiteiten van Cryo-Save die gerelateerd zijn aan diens stamcelbank. PBKM is bereid om maximaal 10 miljoen euro te betalen voor de de stamcelbank.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index circa 0,5 procent in de plus. De Dow Jones index en de Nasdaq wonnen 0,6 procent.

Geef een reactie