--- ---

Europese beurzen overwegend lager rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 21 februari 2019

Matige cijfers uit eurozone.

 De Europese beurzen noteerden donderdag overwegend lager, nadat in de ochtend uit de eurozone voor het merendeel matige cijfers naar buiten kwamen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,2 procent op 370,75 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,2 procent naar 11.422,80 punten. De Franse CAC 40 noteerde vlak met een stand van 5.194,77 punten. De Britse FTSE 100 zakte donderdag 0,6 procent naar 7.184,25 punten.

De onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over het handelsconflict dat beide landen al de nodige tijd in beslag neemt, gaan donderdag de laatste fase in.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in Japan is in februari gedaald en wijst daardoor op krimp. De inkoopmanagersindex daalde van 50,3 in januari naar 48,5 in februari. Dat is de laagste stand in 32 maanden.

De Duitse inflatie over januari kwam in een definitieve versie uit op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,6 procent in december. Op maandbasis tekende zich een daling van 0,8 procent af.

De Fransen zagen hun consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar na een finale meting met 1,2 procent op jaarbasis oplopen. Op maandbasis daalden de prijzen hier met 0,4 procent.

Frankrijk zag de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex over deze maand oplopen van 48,2 in januari naar 49,9, terwijl de productie-index weer boven de cruciale 50 uitkwam: 50,1 tegen 49,8 in januari. Ook de dienstenindex liet een verbetering zien, maar kwam met 49,8 nog niet boven de neutrale grens van 50 uit.

Duitsland meldde een voorlopige index van 52,7 tegen 52,1 in januari, maar de industriële index verslechterde van 49,7 naar 49,6.

De economische activiteit in de eurozone is in februari per saldo in een iets hoger tempo gegroeid, zo bleek donderdag. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg van 51,0 in januari naar 51,4 in februari, het hoogste niveau in 3 maanden. De dienstensector steeg van 51,2 naar 52,3, maar de industrie daalde van 50,5 naar 49,2, de laagste stand in 68 maanden.

In de Verenigde Staten gaat donderdag de aandacht uit naar de orders voor duurzame goederen over december, de wekelijkse steunaanvragen over de week die eindigde op 16 februari, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over februari, de samengestelde inkoopmanagersindex over februari in een voorlopige versie, de bestaande woningverkopen over januari, de leidende indicatoren over januari en de wekelijkse olievoorraden, eveneens voor de week die eindigde op 16 februari.

De orders voor duurzame goederen zijn op maanbasis naar verwachting met 1,5 procent opgelopen. In november stond de teller op een stijging met 0,8 procent. Faber merkte donderdag op dat dit cijfer donderdag nog wel eens de meeste aandacht van de valutamarkten zou kunnen trekken.

Voor de steunaanvragen geldt 227.000 aanvragen als prognose. Een week eerder kwam en er nog 239.000 aanvragen binnen.

De index van Philadelphia daalt naar verwachting van 17.0 vorige maand naar 14,0 in februari.

Dan de Amerikaanse versie van de twee inkoopmanagersindices. De industrie kent naar verwachting over februari een voorlopige index van 54,3 tegen 54,2 een maand eerder. De dienstensector komt naar verwachting uit op 54,2 tegen 54,9 een maand ervoor.

De verkopen van bestaande woningen zijn in de verwachtingen met 0,6 procent opgelopen tegen afname met 6,4 procent in december.

De olievoorraden zijn naar verwachting met 2,6 miljoen vaten opgelopen. Een week eerder bedroeg de toename 3,633 miljoen vaten.

Tussen al deze cijfers door zijn er nog een paar sprekers. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Peter Praet houdt een toespraak op een conferentie van Eurostat en geeft de voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta Raphael Bostic een lezing.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 57,25 dollar, terwijl voor een april-future Brent 67,00 dollar moest worden neergeteld, een minnetje van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1341 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1335 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1343 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

AXA maakte donderdag een significante daling van de nettowinst bekend als gevolg van impairments en kosten voor een beursgang en een overname. De verzekeraar werd in Parijs 1,5 procent hoger gewaardeerd.

Deutsche Telekom boekte over het vierde kwartaal een nettoverlies, met name vanwege de weggevallen voordelen van de belastinghervormingen in de Verenigde Staten, een impairment en personeelskosten. Het telecombedrijf leverde 1,2 procent in.

Henkel heeft zijn nettowinst in 2018 verder zien oplopen en verwacht verdere groei in het lopende boekjaar. Het aandeel Henkel dikte donderdag 0,9 procent aan.

SFR, het Franse onderdeel van Altice, heeft voor 2,8 miljard euro een schadeclaim ingediend bij Orange. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag. Altive moest 1,9 procent inleveren.

RELX publiceerde donderdag over 2018 een verdere stijging van de omzet en winstgevend en verhoogde zijn dividend over het boekjaar met 7 procent. Voor 2019 verwacht het concern een verdere groei. RELX noteerde 3,1 procent hoger.

Société Générale heeft donderdag het koersdoel voor Wolters Kluwer verhoogd van 49,00 naar 56,00 euro, bij een ongewijzigd Houden advies. Credit Suisse heeft het koersdoel voor het aandeel Wolters Kluwer verhoogd van 54,00 naar 61,00 euro met handhaving van het advies op Outperform. Wolters Kluwer noteerde donderdag 1,6 procent hoger.

Credit Suisse heeft donderdag het koersdoel voor NN Group verhoogd van 39,00 naar 42,00 euro en handhaafde het advies op Outperform, volgend op de jaarresultaten van de Nederlandse verzekeraar. NN kreeg er 0,5 procent bij.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index won woensdag 0,2 procent tot 2.784,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent tot 25.954,44 punten en de Nasdaq sloot vlak op 7.489,07 punten.

Geef een reactie