--- ---

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 21 februari 2019

Matige cijfers uit eurozone.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten, nadat in de ochtend uit de eurozone matige cijfers naar buiten kwamen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot donderdag 0,4 procent lager op 370,15 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,2 procent naar 11.423,28 punten. De Franse CAC 40 sloot vlak met een stand van 5.196,11 punten. De Britse FTSE 100 zakte donderdag 0,9 procent naar 7.167,39 punten.

De Britse beurzen stonden met name onder druk door zwaargewichten Centrica en BAE Systems die tot twaalf procent aan beurswaarde zagen verdampen na publicatie van kwartaalcijfers.

Naast tegenvallende bedrijfscijfers, wisten ook diverse macro-economische publicaties niet te overtuigen. De activiteit in de Europese industrie kromp voor het eerst sinds halverwege 2013, mede door een terugval in Duitsland. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg wel, van 51,0 in januari naar 51,4 in februari, het hoogste niveau in 3 maanden. Ook kwam er een reeks Amerikaanse macrocijfers, over onder meer over de duurzame goederen en de bedrijvigheid in de regio Philadelphia, die in negatief terrein kwam.

Positief was wel dat de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten worden voortgezet. Donderdag en vrijdag zullen de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin aanwezig zijn bij een nieuwe ronde onderhandelingen.

De VS richten hun pijlen nu op Europa. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde op woensdag met importheffingen op Europese auto's, indien er geen handelsakkoord met de Europese Unie wordt bereikt. "We proberen een deal te maken, maar zij zijn erg moeilijk om een deal mee te sluiten", aldus Trump. "Als we geen deal sluiten, dan doen we heffingen", dreigde de president. "We zullen zien wat er gebeurt."

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 15 februari zijn gestegen met 3,7 miljoen vaten tot 454,5 miljoen vaten.

De olieprijs noteerde verdeeld.

De euro/dollar noteerde op 1,1331. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1335 op de borden.

Bedrijfsnieuws

A.P. Moeller-Maersk maakte een koersval van 10,1 procent, nadat de winst over het vierde kwartaal lager uitviel dan verwacht. CEO Soren Skou sprak bovendien van een "uitdagende jaarstart".

Barclays zag in het afgelopen kwartaal de winst stijgen. De Britse bank boekte een winst van 3,5 miljard pond afgelopen jaar, terwijl de omzet vlak was. Analisten van Jefferies omschreven de cijfers als "ietwat saai, maar wellicht goed genoeg". Het aandeel verloor 0,1 procent.

Just Eat daalde met 4,8 procent, nadat de Amerikaanse concurrent Uber Eats plannen aankondigde om de kosten voor restaurants te verlagen in een poging klanten voor zich te winnen in de uitdagende markt voor maaltijdbezorging.

AXA maakte donderdag een significante daling van de nettowinst bekend als gevolg van impairments en kosten voor een beursgang en een overname. De verzekeraar werd in Parijs 1,1 procent hoger gewaardeerd.

Deutsche Telekom boekte over het vierde kwartaal een nettoverlies, met name vanwege de weggevallen voordelen van de belastinghervormingen in de Verenigde Staten, een impairment en personeelskosten. Het telecombedrijf won 0,4 procent.

Henkel heeft zijn nettowinst in 2018 verder zien oplopen en verwacht verdere groei in het lopende boekjaar. Het aandeel Henkel dikte donderdag 1,0 procent aan.

SFR, het Franse onderdeel van Altice, heeft voor 2,8 miljard euro een schadeclaim ingediend bij Orange. Dit schreef persbureau Bloomberg. Altice moest 2,7 procent inleveren.

RELX publiceerde donderdag over 2018 een verdere stijging van de omzet en winstgevend en verhoogde zijn dividend over het boekjaar met 7 procent. Voor 2019 verwacht het concern een verdere groei. RELX sloot 4,8 procent hoger.

Nigeria wil 20 miljard dollar aan belastingen ontvangen van verschillende buitenlandse oliereuzen die de afgelopen jaren in het land aan het werk waren. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen. Hiertoe heeft het Afrikaanse land brieven gestuurd aan Shell, Exxon, Chevron, Eni, Total, Equinor. Per oliemaatschappij zou de rekening tussen de 2,5 en 5 miljard dollar liggen. Shell verloor 0,6 procent, Eni won 0,1 procent en Total steeg 0,2 procent. Op Wall Street leverden Exxon, Chevron en Equinor tot twee procent in.

Als de VS importtarieven van 25 procent op Europese auto’s gaat invoeren, kost dat Volkswagen ieder jaar miljarden euro's. Hiervoor waarschuwde topman Herbert Diess in Financial Times. Het aandeel sloot fractioneel lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.773,31 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Geef een reactie