fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 21 februari 2019 17:51

Damrak licht hoger gesloten

 De AEX is donderdag met lichte winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 540,57 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

Europa-breed zagen markten zich gesteund door positieve signalen dat de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China richting het einde lopen. De twee partijen zijn naar verluidt begonnen met het opstellen van het definitieve akkoord. De markt haalde donderdag tevens steun uit de notulen van de Federal Reserve. Daarin werd het beeld opnieuw bevestigd dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig een pas op de plaats maakt met het verhogen van de rente.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer kwam het sentiment donderdag enigszins onder druk te staan door tegenvallende macro-data uit de Verenigde Staten, waaruit bleek dat de groei van de Amerikaanse economie onderliggend vertraaagd. In Europa viel het volgens Van Eerden heel erg mee. "Europa zit een beetje in een twilight-fase, aangezien een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten nabij lijkt, waardoor Washington zijn focus waarschijnlijk richting Europa zal verschuiven.

Tot slot wijst de vermogensbeheerder op Galapagos en ASMI, die donderdag nabeurs met cijfers komen. "Dit kan morgen tot beweging leiden", aldus Van Eerden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse werkloosheid in januari stabiel is gebleven op 3,6 procent. In januari waren er 329.000 werklozen.

De Duitse inflatie over januari kwam in een definitieve versie uit op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,6 procent in december. Op maandbasis tekende zich een daling van 0,8 procent af.

De Fransen zagen hun consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar na een finale meting met 1,2 procent op jaarbasis oplopen. Op maandbasis daalden de prijzen hier met 0,4 procent.

Daarnaast kreeg de markt een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in februari per saldo in een iets hoger tempo gegroeid. De samengetelde index steeg van 51,0 naar 51,4, terwijl de index voor de dienstensector steeg van 51,2 naar 52,3 en die voor de industrie daalde van 50,5 naar 49,2.

Frankrijk zag de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex over deze maand oplopen van 48,2 in januari naar 49,9, terwijl de productie-index weer boven de cruciale 50 uitkwam: 50,1 tegen 49,8 in januari. Ook de dienstenindex liet een verbetering zien, maar kwam met 49,8 nog niet boven de neutrale grens van 50 uit.

Duitsland meldde een voorlopige index van 52,7 tegen 52,1 in januari, maar de industriële index verslechterde van 49,7 naar 49,6.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders duurzame goederen in de Verenigde Staten in december zijn gestegen met 1,0 procent, terwijl het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week meer is gedaald dan verwacht en de bedrijvigheid in de regio Philadelphia daalde van 17,0 in januari tot 4,1 negatief.

De Amerikaanse samengestelde inkoopamangersindex van februari steeg van 54,4 in januari naar 55,8 in februari, de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie daalden in januari fractioneel en de bestaande woningverkopen daalden in januari op maandbasis met 1,2 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 15 februari zijn gestegen met 3,7 miljoen vaten tot 454,5 miljoen vaten.

De olieprijs noteerde verdeeld.

De euro/dollar noteerde op 1,1331. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1344 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1335 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 4,8 procent, nadat de cijfers over 2018 volgens UBS weinig verrassingen bevatte.

Sectorgenoot Wolters Kluwer steeg 2,9 procent. Woensdag kwam het databedrijf al met cijfers, en die werden goed ontvangen. Vandaag volgden koersdoelverhojgingen van Berenberg, Credit Suisse en Societe Generale.

NN Group daalde 0,1 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Credit Suisse.

Grote dalers in de AEX waren Altice en ABN AMRO met verliezen van achtereenvolgens 2,7 procent en 1,8 procent. Galapagos, dat donderdag laat met cijfers komt, sloot 3,3 procent lager.

In de Midcap ging Air France-KLM aan de leiding. De luchtvaarder steeg woensdag al ruim 6 procent na het openen van de boeken en steeg donderdag nog eens 4,5 procent.

De grootste daler in de AMX was Adyen met een verlies van 2,5 procent.

ASMI verloor 2,0 procent. Nabeurs komt ASMI met de jaarcijfers. Besi, dat woensdag 3,5 procent steeg op de jaarcijfers, leverde donderdag 1,5 procent in, ondanks dat ING het koersdoel verhoogde.

Onder de kleinere aandelen viel Brunel op met een winst van 1,8 procent. Van Lanschot dat de winst in 2018 onder druk zag staan, steeg 0,2 procent.

De cijfers van Heijmans kregen een nog beroerder onthaal. Het aandeel verloor 9,2 procent, nadat woensdag nog een dubbelcijferige koerswinst werd geboekt. Zowel ABN AMRO als KBC Securities sprak van een meevallende winstontwikkeling bij de bouwer. Met deze resultaten bevestigt Heijmans volgens KBC opnieuw dat het werkt aan een herstel van de winstgevendheid.

Neways verzilverde de jaarcijfers wel, met een koersstijging van 3,3 procent. NIBC noemde de resultaten van Neways ook beter dan verwacht.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.773,31 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?