--- ---

Beursplein 5 vermoedelijk hoger van start

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 21 februari 2019

Wall Street sloot licht hoger.

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht hoger openen. Wall Street sloot woensdagavond met bescheiden winsten de handelsdag af, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend duidelijk hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Woensdag steeg de index al 0,4 procent naar 540,03 punten, met dank aan onder meer overwegend positief ontvangen kwartaalcijfers.

Het sentiment werd daarnaast gesteund door positieve uitspraken over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Vandaag en morgen zullen de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin aanwezig zijn bij een nieuwe ronde onderhandelingen die ook vrijdag voortduren.

Trump dreigde verder op woensdag met importheffingen op Europese auto's, indien er geen handelsakkoord met de Europese Unie wordt bereikt. "We proberen een deal te maken, maar zij zijn erg moeilijk om een deal mee te sluiten", aldus Trump. "Als we geen deal sluiten, dan doen we heffingen", dreigde de president. "We zullen zien wat er gebeurt."

Wall Street had woensdag in aanloop naar de publicatie van de de Fed-notulen en in afwachting van resultaten van de handelsbesprekingen, aanvankelijk moeite om de richting te bepalen.

Uit de notulen kwam naar voren dat de Amerikaanse centrale bank, zoals verwacht, voorlopig geen renteverhogingen zal doorvoeren. Wel bleek uit de notulen dat er onder de Fed-functionarissen sprake is van verdeeldheid over het te voeren rentebeleid.

Eind januari handhaafde de Fed conform verwachting zijn belangrijkste rentetarief. De zogenoemde federal funds rate werd gehandhaafd op 2,25 tot 2,50 procent. De centrale bankiers lieten toen in hun begeleidende verklaring de passage weg die suggereert dat er meer renteverhogingen aan komen.

Een april-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent, ofwel 0,71 dollar, tot 57,16 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1330.

In Azië zaten de Chinese aandelenmarkten vanochtend in de lift. De beurzen in Hong Kong en Shanghai klommen ongeveer een procent. De Nikkei index in Tokio hield de winst daarentegen beperkt tot enkele tienden van een procent.

Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de Japanse industrie in februari waarschijnlijk gekrompen is. De inkoopmanagersindex daalde van 50,3 in januari naar 48,5 in februari. Dat is de laagste stand in 32 maanden. "Tenzij de dienstensector de zwakte in de industrie weet te compenseren, neemt die kans toe dat Japan in 2019 in een recessie terecht komt", aldus econoom Joe Hayes van Markit.

In Europa en Amerika worden vandaag de voorlopige samengestelde, dus zowel industrie- als dienstensector, inkoopmanagersindices voor februari door Markit vrijgegeven.

Beleggers hebben daarnaast ook oog voor onder meer de Duitse-en Franse inflatiecijfers en de bestaande Amerikaanse woningverkopen.

Bedrijfsnieuws

De omzet van bouwer Heijmans steeg in 2018 van 1.402 miljoen naar 1.579 miljoen euro, en dit leverde een onderliggende EBITDA op van 43 miljoen euro, 13 miljoen euro meer dan in 2017. Deze cijfers waren min of meer in lijn met de verwachtingen van ING. Het dividend wordt gepasseerd.

De nettowinst van Van Lanschot Kempen daalde in 2018 op jaarbasis van 94,9 miljoen euro naar 80,3 miljoen euro. Onderliggend daalde de nettowinst van 112,3 miljoen euro, naar 103,00 miljoen euro.

Arcadis is geselecteerd als partner voor een moderniseringsproject in Chicago. De totale contractwaarde omvat 102 miljoen dollar.

Unibail-Rodamco-Westfield haalde 1,5 miljard euro uit de markt. Unibail plaatste twee obligatieleningen van elk 750 miljoen euro.

Boskalis heeft een meerderheidsbelang van 62,5 procent verworven in de Horizon groep, dat gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten. Dit maakte de Nederlandse maritieme dienstverlener donderdag voorbeurs bekend zonder financiële details van de transactie te verstrekken.

Wolters Kluwer, woensdag al een uitblinker na publiceren van de jaarcijfers, kreeg vanochtend koersdoelverhogingen van Berenberg en Societe Generale naar respectievelijk 58,00 en 56,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won woensdag 0,2 procent tot 2.784,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent tot 25.954,44 punten en de Nasdaq sloot vlak op 7.489,07 punten.

Geef een reactie