Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 20 februari 2019 12:13

Europese beurzen koersen licht hoger

 De Europese beurzen noteerden woensdag rond het middaguur licht hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 369,59punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 11.330,41 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.167,89 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent hoger op 7.189,52 punten.

De Europese beurzen stegen woensdag, nadat de Amerikaanse president Donald Trump wat milder werd over Chinese importheffingen.

Volgens Trump verliepen de gesprekken afgelopen week "erg goed" en is 1 maart "geen magische datum". Indien er op die datum geen handelsdeal ligt, dreigen de VS met het verhogen van importheffingen van 10 naar 25 procent.

De Europese beurzen traden in het voetspoor van de Aziatische aandelenmarkten, waar beleggers optimistisch bleven over een positieve uitkomst in het conflict tussen China en de Verenigde Staten.

Inmiddels lijken de zorgen echter wel te verschuiven naar een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en Europa in de vorm van importheffingen op auto’s en auto-onderdelen, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vooralsnog trokken beleggers daar weinig van aan. Automotive-aandelen stegen in waarde, mede vanwege de verwachting dat de Europese Unie zich zal verzetten tegen dergelijke heffingen. Vooral bandenmaker Continental steeg flink, met 2,5 procent.

"De EU heeft duidelijk gemaakt terug te willen slaan als president Trump besluit een handelsoorlog te starten met het handelsblok", aldus Madden van CMC. "Trump lijkt geen concrete plannen te hebben voor heffingen op auto's of auto-onderdelen, maar dat wil niet zeggen dat hij daar niet mee zal dreigen."

De onzekerheid omtrent de uitkomst van het handelsconflict creëerde eerder nog zorgen over de wereldwijde handel en over de bedrijfswinsten. Vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer wees op recente cijfers over de wereldhandel. Een handelsbarometer van de Wereldhandelsorganisatie kwam dinsdag uit op het laagste niveau in negen jaar tijd. "Een vertraging van de mondiale economische groei is hierin duidelijk te zien", aldus de vermogensbeheerder.

Wall Street schudde eerdere verliezen dinsdag gedurende de dag weg, na cijfers van het Amerikaanse Wal-Mart. Dit bleek reden voor beleggers om ook andere retailers en aandelen gerelateerd aan consumentengoederen in te kopen.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de wekelijkse hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten en het consumentenvertrouwen in de eurozone over februari. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse consument in februari voor het eerst in vier jaar negatief gestemd is. In december besteedde consumenten nog 2,3 procent meer dan een jaar eerder, zo werd vanochtend eveneens bekend. Verder stegen de Duitse producentenprijzen in januari minder hard en daalde de Japanse export in december.

Na het sluiten van de Europese beurzen verschuift de aandacht naar de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,1339. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1341 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1330 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Glencore heeft in 2018 de winst flink onder druk zien staan, na een afwaardering bij twee mijnen, maar lanceerde wel een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 2 miljard dollar. Het bedrijf handhaafde het dividend van 0,20 dollar per aandeel. Het aandeel Glencore daalde 0,5 procent.

Telefonica Deutschland heeft in het vierde kwartaal van 2018 minder verlies geboekt en zag de omzet stijgen. In 2019 voorziet Telefonica een omzet die vergelijkbaar zal zijn met het resultaat uit 2018, exclusief de effecten van nieuwe regelgeving. De aangepaste OIBDA zal eveneens vlak blijven of zelfs licht groeien dit jaar. Het aandeel werd 2,6 procent goedkoper.

Sainsbury verloor in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 16,3 procent aan waarde, nadat de Britse toezichthouder zijn zorgen heeft geuit over de geplande overname van Asda door Sainsbury.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet.

De Dow Jones index steeg dinsdag fractioneel naar 25.891,32 punten, de breder samengestelde S&P 500 index ging 0,2 procent hoger naar 2.779,76 punten en techbeurs Nasdaq sloot ook 0,2 procent hoger, op 7.486,77 punten.

De Aandeelhouder TV

september 30, 2020

AEX 30 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 30, 2020

Debat in chaos | 30 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA van Edward Loef – AEX positief, neutraal of negatief in Q4?

 • 09:38

  ETF van de week: iShares US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:00

  Bitsig debat tussen Biden en Trump – Monsterboete voor JPMorgan

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
30 sep 10:59 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse druk neemt toe

29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt