--- ---

Damrak vermoedelijk nipt hoger van start

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 19 februari 2019

Wall Street vandaag weer open.

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een afwachtende opening tegemoet. Wall Street hield maandag de deuren gesloten vanwege de viering van President's Day, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend dichtbij huis blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Maandag startte de index de handelsweek nog volstrekt onveranderd op 539,63 punten, onder meer door een gebrek aan Amerikaanse impulsen.

Beleggers worden nog steeds in beslag gehouden door de ontwikkelingen op het handelsvlak. Vanochtend meldde het Chinese ministerie van Handel dat de Chinese vicepremier Liu He aanstaande donderdag en vrijdag verder zal onderhandelen met de Verenigde Staten.

De gesprekken zullen in Washington plaatsvinden en handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zullen ook aanwezig zijn.

"We hebben het gevoel dat we vooruitgang hebben geboekt met zeer, zeer belangrijke en moeilijke kwesties", zei Lighthizer vrijdag nog na de bijeenkomst met de Chinese president Xi Jinping.

De Amerikaanse president Donald Trump liet zelf zondag via Twitter weten ook erg tevreden te zijn. "Belangrijke ontmoetingen en gesprekken over de Chinese handelsdeal, en meer, met mijn staf vandaag. Grote vooruitgang is geboekt op zoveel verschillende vlakken!", twitterde Trump.

Aziatische beleggers houden vanochtend in ieder geval hun kruit droog. De hoofdbeurzen noteren binnen een smalle bandbreedte ten opzichte van het slot van maandag, toen nog forse winsten werden geboekt.

Wall Street sloot vrijdag nog flink hoger, waarbij het sentiment positief werd beïnvloed door hoop op een positieve handelsuitkomst. Het cijferseizoen in Amerika is daarnaast voor een groot deel inmiddels achter de rug, maar een aantal zwaargewichten staat nog op de rol.

Wal-Mart publiceert vandaag voorbeurs de resultaten over het vierde kwartaal. Navigatiespecialist Garmin kom morgen met bedrijfsresultaten, net als voedingsmiddelengigant Kraft-Heinz en Dropbox, dat nabeurs met cijfers komt.

In Amsterdam belooft het morgen een drukke dag te worden, met cijfers van onder meer ASR, BAM, Besi, Wolters Kluwer en Air France-KLM. Donderdag zet de cijferstroom door met Heijmans, RELX, ASMI en Galapagos, die de boeken openen.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg maandag voor de vijfde handelsdag op rij en ligt op koers voor het sterkste kwartaal in acht jaar. In verband met de viering van President's Day was er maandag geen settlement van de olieprijs. Een april-future voor een vat ruwe olie steeg op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent, ofwel 0,49 dollar, tot 56,47 dollar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast stabiel op 1,1296.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index.

Bedrijfsnieuws

In heel 2018 behaalde Kendrion een 3 procent lagere omzet van 449 miljoen euro, wat een nettowinst van 22,6 miljoen euro betekende. De genormaliseerde EBITA bedroeg 35,4 miljoen euro met een bijhorende marge van 7,9 procent. Aandeelhouders kunnen over 2018 een dividend tegemoet zien van 0,87 euro per aandeel. Dat is gelijk aan het dividend over 2017.

WDP bouwt een nieuw warehouse voor autobandenproducent Pirelli in Roemenië ter uitbreiding van de bestaande productiesite. Het betreft een warehouse met een oppervlakte van ruim 60.000 vierkante meter en daarmee is een investering van circa 40 miljoen euro gemoeid.

ForFarmers UK meldde in het tweede kwartaal van 2019 haar fabriek in Blandford te willen sluiten. "Dit is in lijn met de doelstelling van ForFarmers UK om de supply chain te optimaliseren", aldus de veevoeder.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor DSM van 89,00 naar 92,00 euro, terwijl het advies juist werd verlaagd van Outperform naar Neutraal.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won vrijdag 1,1 procent op 2.774,54 punten. De Dow Jones-index steeg zelfs met 1,3 procent tot 25.883,25 punten en techbeurs Nasdaq schreef 0,6 procent aan beurswaarde bij op 7.472,41 punten.

Geef een reactie