Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 14 februari 2019 08:38

Update: Aegon hard geraakt door marktonrust

 De resultaten van Aegon zijn in het tweede halfjaar van 2018 hard getroffen door de daling op de aandelenmarkten in december, die verrassend genoeg niet leidden tot hogere impliciete volatiliteit waardoor het hedgingprogramma faalde. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend.

De nettowinst daalde van 1,45 miljard euro in de tweede helft van 2017 naar 253 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op 339 miljoen.

“Het tweede halfjaar van 2018 is uitdagend geweest doordat de markten tegen het einde van het jaar flink omlaag gingen”, stelde bestuursvoorzitter Alex Wynaendts.

De sterke daling komt deels door een negatief resultaat uit de 'fair value items', de bezittingen van Aegon waarvan de waarde fluctueert. Een jaar eerder droegen deze nog ruim 200 miljoen euro bij aan het resultaat, maar nu was er een negatieve bijdrage van zo'n 257 miljoen, vooral door ongunstige marktbewegingen in de Verenigde Staten.

Het hedgingprogramma werkte niet helemaal naar wens, lichtte Aegon toe. Dit leverde een negatief resultaat op van 448 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Hoewel de S&P500-index in december met 14 procent daalde, steeg de impliciete volatiliteit onverwacht niet. Aegons risico-afdekking was echter ingesteld op de historische correlatie, dat de volatiliteit wel stijgt bij dalende aandelenmarkten.

Ook waren er overige lasten ter waarde van 581 miljoen euro. De grootste posten waren een juridische schikking in de Verenigde Staten van 147 miljoen euro, die al was aangekondigd, een boekverlies van 94 miljoen euro op de verkoop van Amerikaanse levensherverzekeringen, en aanpassingen van modellen en economische aannames voor sterfte en verloop van individuele levensverzekeringen in Nederland, met een impact van 138 miljoen euro. Ook waren er reorganisatiekosten.

De onderliggende winst voor belastingen daalde met 8 procent tot 1,01 miljard euro, van 1,10 miljard een jaar eerder. De doorsnee analist rekende vooraf op 1,09 miljard.

Er werd 39 miljoen euro kapitaal gegenereerd in de tweede helft van 2018. De markten hadden een negatieve invloed van 1,04 miljard euro.

Ondanks het tegenvallende resultaat bleef de solvabiliteit op peil, met een daling van 215 procent halverwege het jaar naar 211 procent ultimo 2018. Dat was beter dan de 209 procent die analisten hadden verwacht. Met 211 procent zit Aegon naar eigen zeggen “ruim boven de beoogde bandbreedte”.

Het jaardividend kwam op 0,29 euro, een stijging van 7 procent. Analisten voorzagen 0,28 euro per aandeel.

Nieuwe doelen

Aegon gaf ook nieuwe doelen af voor de komende drie jaar. In de periode 2019 tot en met 2021 wil de verzekeraar bij elkaar 4,1 miljard euro kapitaal genereren. Daarvan wil Aegon 45 tot 55 procent uitkeren als dividend, of 1,85 miljard tot 2,25 miljard euro.

In de voorgaande periode van 2016 tot en met 2018 mikte het bedrijf op 2,1 miljard euro aan uitgekeerd dividend.

Het rendement op eigen vermogen zou jaarlijks meer dan 10 procent moeten zijn. Deze doelstelling werd in de afgelopen periode niet gehaald, met een rendement van 9,3 procent in 2018. Volgens een nieuwe definiëring kwam Aegon evenwel uit op 10,2 procent.

In 2019 verwacht Aegon 1,5 miljard aan dividenden naar de holding te kunnen doorsluizen.

De verzekeraar heeft zijn onderdelen verdeeld over drie groepen. De eerste groep, die vooral inkomsten uit rentespreads heeft, wordt duurzaam beheerd om waarde te creëren. De grootste groep activiteiten zijn de strategische kern, die moeten zorgen voor groei van de kapitaalaanwas. Een derde groep zijn nieuwe activiteiten die opgeschaald moeten worden voor de toekomst.

Aegon blijft net als in de voorgaande periode streven naar een solvabiliteit tussen 150 en 200 procent en een kasoverschot in de holding van 1,0 miljard tot 1,5 miljard. Het jaar 2018 werd afgesloten met een solvabiliteit van 211 procent en 1,3 miljard euro overtollige contanten.

Aegon handhaaft ook zijn doelstelling voor de schuldpositie op 26 tot 30 procent. Omdat de verzekeraar een berekening van het eigen vermogen heeft aangepast, steeg de schuldpositie met 2,2 procentpunt tot 29,2 procent per eind vorig jaar. Dit betekent dat deze doelstelling eigenlijk is aangescherpt.

Update: om informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

december 4, 2020

Vechten om grondstoffen

december 4, 2020

Lange termijn beeld AEX blijft bullish

december 4, 2020

Tesla naar $600! | 4 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Pfizer heeft productieproblemen en OPEC+ sleept akkoord uit de brand

 • 17:59

  TA van Edward Loef – BESI en ASMI zijn een geschenk

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
04 dec 09:11 Nico Inberg

Rabobank Certificaat: Dit wordt er uitgekeerd

04 dec 07:32 Nico Inberg

Tegenvaller Pfizer allang bekend

04 dec 07:04 Redactie

OPEC+ sluit olie-akkoord