--- ---

Uitgelicht: TomTom omlaag ondanks cijfers

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 08 februari 2019

Twijfels over outlook en orderboek.

 Het aantal TomTom was in een relatief drukke cijferweek één van de sterkste dalers. De navigatiespecialist zag 9,7 procent aan beurswaarde verdampen.

De cijfers waar TomTom mee op de proppen kwam, waren in orde.

In het vierde kwartaal van 2018 behaalde TomTom een omzet van 218 miljoen euro, waaraan de divisie Automotive & Enterprise 107 miljoen euro bijdroeg, Telematics 44 miljoen en de consumententak 67 miljoen euro.

Daarmee deed TomTom het beter dan analisten vooraf hadden voorspeld. Zij mikten op een omzet van 209 miljoen euro, waaraan Automotive & Enterprise 98 miljoen, Telematics 45 miljoen en de consumententak 66 miljoen euro zouden bijdragen.

Met een brutomarge van 70 procent restte er een nettowinst van 1,4 miljoen euro. Analisten hadden een verlies van 2 miljoen euro voorzien.

Per aandeel behaalde TomTom een resultaat van 0,01 euro. Aangepast voor bijzondere posten kwam de winst per aandeel uit op 0,10 euro, waar de consensus vooraf op 0,08 euro lag.

In het vierde kwartaal van 2017 kwam TomTom uit op een omzet van 220 miljoen euro. Netto werd er toen een verlies geleden van 34,5 miljoen euro, maar aangepast restte er een winst van iets meer dan 14 miljoen euro, ofwel 0,06 euro per aandeel.

In heel 2018 was er een omzet van 861 miljoen euro met een brutomarge van 71 procent en een aangepaste winst per aandeel van 0,36 euro.

De resultaten voldeden daarmee aan de positievere verwachtingen voor het boekjaar die TomTom bij de derdekwartaalcijfers afgaf. De navigatiespecialist zei toen te mikken op een omzet van 850 miljoen euro met een brutomarge van ten minste 70 procent. TomTom dacht een aangepaste winst per aandeel te kunnen behalen van ongeveer 0,35 euro.

Analisten waren vooraf nog iets positiever. De consensus lag op een jaaromzet van 852 miljoen euro met een marge van 71 procent. Dit zou bij 554 miljoen euro aan operationele kosten een nettowinst van 42 miljoen euro moeten opleveren, of 0,35 euro per aandeel aangepast voor bijzondere posten.

TomTom merkte nog op dat de orderinstroom voor Automotive afgelopen jaar de 250 miljoen euro oversteeg.

Goed bij kas

De netto kaspositie stond per eind 2018 op 252 miljoen euro. Dat was ultimo 2017 nog 121 miljoen euro.

Eind januari meldde TomTom dat het de tak Telematics heeft verkocht aan Bridgestone voor 910 miljoen euro.

"Met deze transactie kan Telematics sneller groeien en wordt TomTom een meer gefocust en gestroomlijnder bedrijf", aldus de Nederlandse navigatiespecialist. TomTom wil het grootste deel van de opbrengst, 750 miljoen euro, laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Deze verkoopopbrengst was minder dan waarop de markt had gerekend. Er werd toch wel gemikt op een opbrengst van tenminste een miljard euro. "Het had wel wat meer kunnen zijn, zeker gezien de belangstelling", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Outlook 2019

Voor het lopende boekjaar mikt TomTom op een omzet van 675 miljoen euro met een brutomarge van meer dan 70 procent. In 2018 lag de omzet, rekening houdend met desinvesteringen op 687 miljoen euro. De tak Automotive & Enterprise zou een omzetgroei van ongeveer 15 procent moeten realiseren.

Bij 555 miljoen euro aan operationele kosten en 55 miljoen euro aan investeringen voorziet de onderneming een aangepaste winst per aandeel van 0,15 euro. In 2018 lagen de kosten voor de voortgezette activiteiten op 472 miljoen euro en de investeringen op 77 miljoen euro.

TomTom denkt een vrije kasstroom van 10 procent van de omzet te kunnen genereren.

Deze outlook zorgde voor de nodige hoofdbrekens bij analisten. De verwachtingen voor 2019, exclusief het verkochte Telematics, suggereren een negatieve EBIT met slechts een nipt positieve vrije kasstroom, schreef NIBC. Samen met de tegenvallende orderinstroom van 250 miljoen euro voor Automotive in 2018, noemde NIBC dit reden voor de markt om de kwartaalpublicatie terughoudend te beoordelen. TomTom staat bij NIBC op Houden met een koersdoel van 7,00 euro.

ING noemde de kwartaalcijfers van TomTom solide. Maar de outlook werd beoordeeld als "gemengd". Enerzijds zijn de verwachtingen voor de omzet en vrije kasstroom een meevaller, maar de winstgevendheid is juist zwakker.

De analisten van ING merkten op dat er veel wijzigingen in de rapportage zitten, maar voor al deze bijzonderheden aangepast, denkt de bank dat de outlook min of meer in lijn is met de consensus. Dat wordt volgens ING onderstreept door de verwachting van TomTom dat de vrije kasstroom 10 procent van de omzet zal zijn. "Erg gezond", aldus ING, ondanks de druk op de winstgevendheid.

Maar net als NIBC stipte ook ING de orderinstroom bij Automotive aan. Die 250 miljoen euro was 50 miljoen euro minder dan voorzien.

ING heeft een koopadvies op TomTom met een koersdoel van 9,50 euro.

Eén reactie op “Uitgelicht: TomTom omlaag ondanks cijfers”

  1. Hans schreef:

    Het blijft tobben met TomTom,de investeerders worden er niet meer vrolijk van en gaan zolangzamerhand meer afbouwen en niet meer opbouwen want het duurt ze allemaal veel te lang voor dat zij er ooit nog iets aanverdienen,het wachten is nu gewoon:wanneer gaat het aandeel de etalage in!

Geef een reactie