Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 8 februari 2019

Uitgelicht: roerig jaar loopt goed af voor ING

 Het roerige jaar 2018 werd afgelopen woensdag door ING Groep op een positieve wijze afgesloten. Ondanks de megaschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie ging de winst van de bank op jaarbasis met slechts 4 procent omlaag naar bijna 5 miljard euro.

Om van de dreiging van een strafproces af te komen schikte ING in september met het OM voor 755 miljoen euro. De bank zou blunders hebben gemaakt bij de aanpak van criminele geldstromen. Een dergelijke megaboete was nog niet eerder toegekend aan een Nederlands bedrijf. Uiteindelijk resulteerde dit in een lichte daling van de winst over het afgelopen jaar.

Daarnaast vielen de cijfers over het vierde kwartaal mee. ING rapporteerde een nettowinst van 1,27 miljard euro, tegen 1,02 miljard een een jaar eerder. Dit was te danken aan stijgende rente- en fee-inkomsten en lagere belastingen. Analisten rekenden vooraf op een winstcijfer van 1,15 miljard euro. Het aandeel ING steeg woensdag in reactie op deze cijfers meer dan zes procent. De cijfers resulteerden in enkele koersdoelverhogingen van analisten.

Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities zei vooraf dat vooral het onderliggende verhaal van belang zou zijn. De aandacht zou volgens hem liggen bij de fee-inkomsten. ING wil die laten groeien met 5 tot 10 procent. De fee-inkomsten bleken in het vierde kwartaal met 4,5 procent te zijn gestegen tot 704 miljoen euro. Ook dit was beter dan verwacht, want hier was 688 miljoen euro voorspeld.

Kalamboussis stelde na de publicatie van de cijfers dat ING een goede set resultaten heeft geboekt, met als positieve hoogtepunten de ratio van 14,5 procent voor het risicogewogen eigen vermogen en de ratio voor de kosten en inkomsten die onder 55 procent daalde.

De groeicijfers vielen echter tegen en de personeelskosten stegen met 4 procent, waardoor de ambitieuze doelstellingen moeilijker te halen lijken, zo meende de marktvorser van KBC Securities.

Berenberg vond dat ING met zijn cijfers over het vierde kwartaal heeft laten zien dat de zorgen bij beleggers over kosten, kapitaal en risicobeheersing bij de bank misplaatst waren. Dit biedt volgens de zakenbank wat ruimte voor het aandeel om dit jaar beter te presteren dan sectorgenoten.

Credit Suisse verhoogde donderdag het koersdoel voor ING van 11,50 naar 12,00, maar handhaafde het neutrale advies op het aandeel. De Zwitserse zakenbank noemde de kwartaalcijfers van ING van goede kwaliteit, met inkomsten die 1 procent hoger waren dan verwacht, kosten die 2 procent meevielen en voorzieningen voor oninbare leningen die 4 procent lager waren dan voorzien. Toch ziet analist Marcell Houben niet hoe ING ook in 2019 en 2020 de gemiddelde verwachting van analisten kan overtreffen.

ABN AMRO vond dat de kapitaalbuffer van ING sterker dan was verwacht omdat de leningengroei beperkt bleef. Behalve door de tragere leningengroei kwam dit ook doordat de gemiddelde risicowegingen voor leningen daalden. Ook meende de bank dat de winst in het vierde kwartaal overeenkwam met de verwachtingen, afgezien van de volatiele resultaten uit de financiële markten en de kosten van regulering.

Naast Credit Suisse verhoogde ook Kepler Cheuvreux het koersdoel voor ING. Het ging omhoog van 12,60 naar 13,30 euro bij handhaving van het koopadvies. Volgens de analisten presteerde ING in het vierde kwartaal van 2018 op veel vlakken beter. De marktvorsers mikken op een winstgroei vóór provisies van vier procent in 2019 en 3 procent in 2020, hetgeen "ruim" boven het sectorgemiddelde zou liggen.

Een negatief punt bij de publicatie van de cijfers was wel dat ING verwacht dat de zakenbank de komende jaren minder hard zal groeien dan in de afgelopen jaren, omdat de economie aan de top van zijn cyclus zit en omdat strengere kapitaaleisen de bank dwingen om minder concurrerend te worden met zijn tarieven, zei topman Ralph Hamers. "De bank is de afgelopen jaren sterk gegroeid, met 5 tot 6 procent per jaar. We denken dat dat in de nabije toekomst 2 tot 3 procent kan zijn", aldus Hamers in een telefonische toelichting.

De volgende aanjager voor het aandeel kan volgens Kepler Cheuvreux de beleggersdag van ING op 25 maart zijn. De bank kan dan meer informatie verstrekken over het transformatieplan, waarbij de resterende kostenbesparingen de investeringen in 2019 en 2020 vermoedelijk zullen overtreffen, aldus Kepler.

Het aandeel ING sloot op weekbasis 4,0 procent hoger op 10,73 euro.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup