--- ---

Europese beurzen lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 08 februari 2019

Handelsperikelen drukken op sentiment.

 De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 358,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 10.906,78 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.961,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.071,18 punten.

Zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China domineerden vrijdag opnieuw het sentiment, nadat donderdag bekend werd dat de Amerikaanse president Donald Trump geen plannen zou hebben om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten voor de deadline voor een handelsovereenkomst op 1 maart.

"Het sentiment werd niet geholpen door de opmerkingen over Trump", merkte marktanalist Michael Hewson op. "Nadat de Europese beurzen de afgelopen dagen moeite hadden nieuwe jaarrecords te zetten, gleden de aandelenmarkten gisteren scherp terug, toen beleggers geld van de tafel begonnen te halen, na enkele weken van behoorlijke winsten", voegde hij toe.

Daarnaast richtte de markt de focus op het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie is overeengekomen om de Brexit-onderhandelingen te hervatten en een poging om de politieke impasse over de Brexit te doorbreken, maar de EU-leiders hebben opnieuw het verzoek van de Britse premier Theresa May om het eerder afgesloten akkoord open te breken, verworpen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse export in december op maandbasis is gestegen met 1,5 procent, terwijl de import met 1,2 procent opliep. Ten opzichte van december 2017 daalde export echter met 4,5 procent. De import maakte op jaarbasis een pas op de plaats.

Frankrijk publiceerde vanochtend zijn industriële productie over december met een groei op maandbasis van 0,8 procent. Er was een stijging met 0,4 procent voorzien. In november nam de productie nog met 1,5 procent op maandbasis af.

De Italiaanse productie daalde in de laatste maand van 2018 gecorrigeerd voor seizoensinvloeden juist met 0,8 procent op maandbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1331. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1336 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1340 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak.

Bedrijfsnieuws

L'Oreal heeft in 2018 flink meer winst geboekt, waarbij er een dubbelcijferige groei werd gerealiseerd binnen de Luxe en Active-takken. Topman Jean-Paul Agon hoopt het in 2019 beter te doen dan de bredere markt voor cosmeticaproducten, waarbij de omzet en winst opnieuw zullen aantrekken. Het aandeel won 1,3 procent.

Air France-KLM heeft in januari meer passagiers vervoerd, terwijl het vrachtvervoer daalde. De koers van het aandeel zakte 4,5 procent.

Duitse autofabrikanten leverden in, nu de VS blijven werken aan eventuele importheffingen voor Europese auto's. Volkswagen daalde 2,1 procent, Daimler verloor 3,0 procent en BMW noteerde 2,4 procent lager.

Britse huizenbouwers en projectontwikkelaars deden het vrijdag goed. Barratt Developments steeg 1,8 procent, Persimmon won 0,9 procent, terwijl Berkeley Group 1,0 procent hoger noteerde.

Grondstofaandelen stonden vrijdag onder druk. BP daalde 0,6 procent, Shell verloor 0,3 procent en Anglo American noteerde 0,7 procent lager.

ArcelorMittal verloor 4,9 procent. Een Braziliaanse mijn van het staalbedrijf wordt bedreigd door een dam die mogelijk zal bezwijken en dit kan nare gevolgen hebben, schreven analisten van Jefferies vrijdag. Volgens de analisten is de betreffende ijzerertsmijn Serra Azul goed voor 2,8 procent van de wereldwijde productie van ArcelorMittal. "Een bescheiden portie", aldus de marktvorsers.

In Brussel kregen de cijfers van Umicore een negatief onthaal. Deze resultaten waren volgens KBC Securities echter redelijk conform verwachting. Voor 2019 liet Umicore zich evenwel iets voorzichtiger uit, hoewel een concrete outlook ontbrak. Dit was reden voor KBC Securities om het koersdoel licht te verlagen van 52,00 naar 50,00 euro, bij een handhaving van de koopaanbeveling. Umicore daalde 7,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 2.682,40 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Geef een reactie