Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 8 februari 2019

Beursplein 5 opent vermoedelijk neutraal

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting vlak van start. New York deed donderdagavond een stap terug, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in het voetspoor van Wall Street traden.

Futures op de AEX index wezen krap een uur voor de beursgong op een fractionele hogere opening. Donderdag gaf de index nog 1,1 procent prijs, op 530,50 punten, na een winstreeks van zeven handelsdagen.

De internationale aandelenmarkten kwamen donderdagmiddag onder druk te staan nadat de adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, meldde dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde daarnaast op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten. Dat is het moment dat de VS de importheffingen op Chinese goederen zullen verhogen, indien geen overeenkomst is gesloten.

Beleggers maken zich boven alles zorgen over de handelsontwikkelingen, merkte beleggingsstrateeg Sam Stovall van CFRA Research op. "Mochten de onderhandelingen afbrokkelen, dan zal ook de steun voor de aandelenmarkten op korte termijn wegvallen", voegde hij toe.

Overigens stelde de Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, woensdag nog dat de handelsbesprekingen "heel productief" verlopen tussen Washington en Beijing. Concrete details bleven evenwel achterwege.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag in New York 0,9 procent lager.

Ook de prijs voor een vat ruwe olie stond onder druk, nadat de zorgen over een mondiale economische neergang weer oplaaiden. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2,5 procent lager op 52,64 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met 0,7 procent verder.

De dollar zette daarnaast zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1339. Eind vorige week stond er nog een stand van 1,1500 op de borden.

In Azië opende de beurs in Hong Kong vandaag voor het eerst deze week zijn deuren. Shanghai hield de deuren echter nog gesloten, in verband met de viering van Chinees nieuwjaar. De Hang Seng index in Hong Kong daalde 0,3 procent.

De beurs in Tokio was vanochtend de negatieve uitschieter met een verlies van twee procent. Sony, fabrikant van onder meer consumentenelektronica, ontsprong evenwel de dans, nadat de onderneming aankondigde voor het eerst in zijn bestaan eigen aandelen in te gaan kopen, voor een bedrag van ongeveer 800 miljoen euro. Het aandeel klom vijf procent.

Beleggers hebben vandaag oog voor de cijfers over de industriële productie in december in Frankrijk en Italië.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in december voor het eerst in ruim drie jaar is gekrompen. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,2 procent lager dan in december 2017. In november steeg de productie nog met 2,3 procent op jaarbasis.

Bedrijfsnieuws

Het directe resultaat van vastgoedfonds Wereldhave in het afgelopen jaar, verschoond van kosten, kwam uit op 146,7 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 150,1 miljoen euro. Per aandeel kwam dit in 2018 neer op 3,33 euro, hetgeen in lijn is met de eigen doelstelling van 3,30 tot 3,35 euro per aandeel. In 2017 was dit nog 3,43 euro per aandeel. Wereldhave mikt voor 2019 op een direct resultaat van 2,75 tot 2,85 euro per aandeel, uitgaande van een stabiele portefeuille. Het dividend zal ongewijzigd blijven op 2,52 euro per aandeel, ofwel 0,63 per kwartaal.

De netto handelsomzet van Flow Traders kwam het afgelopen kwartaal uit op 74,1 miljoen euro, tegenover 42,4 miljoen euro in het voorgaande kwartaal en 39,3 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden op 72,1 miljoen euro. Vooral geopolitieke ontwikkelingen joegen het aantal transacties aan, vooral in de VS.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal miljoen 7,4 passagiers, een stijging van 1,5 procent op jaarbasis.

WDP gaat zonnepanelen plaatsen op zijn Vlaamse warehouses. Tegen de zomer van 2019 wil WDP in een eerste fase de installatie van een extra vermogen van 10 MWp realiseren.

Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor Corbion verlaagd van 31,80 naar 30,80 euro bij handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,9 procent lager op 2.706,11 punten, terwijl de Dow Jones index 0,9 procent daalde tot 25.169,53 punten. Techbeurs Nasdaq leverde zelfs 1,2 procent in op 7.288,35 punten.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

oktober 17, 2019

Deal or no Deal? | 17 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
17 okt 14:30 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zal de VS de instroom in Chinese activa indammen?

17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?