fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 7 februari 2019

Update: Flinke omzetstijging Fagron

 Fagron heeft in 2018, zoals voorzien, meer omzet behaald dankzij indrukwekkende groeiprestaties in Noord-Amerika, maar de winst wel zien dalen. Dit bleek donderdag uit cijfers van de magistrale bereider.

In 2018 behaalde Fagron een omzet van 471,7 miljoen euro, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van 2017, of 3,9 procent autonoom. Volgens analisten zou de omzet uitkomen op 471 miljoen euro.

"De organische omzetgroei laat in het tweede halfjaar een duidelijke versnelling zien, waar al onze activiteiten aan hebben bijgedragen", zei CEO Rafael Padilla in een toelichting.

Aan ABM Financial News legde Padilla uit dat de groeiversnelling te danken is aan de introductie van nieuwe merken en een focus op kwaliteit.

Deze nieuwe merken zijn bijvoorbeeld afkomstig van het Amerikaanse Humco, dat in april vorig jaar werd overgenomen. Deze integratie ligt "keurig op schema" en inmiddels zijn de eerste Humco-producten bijvoorbeeld ook in Europa beschikbaar.

Maar niet alleen de acquisitie van Humco dreef de omzet in Noord-Amerika, ook de groei van de steriele activiteiten van Fagron in het Amerikaanse Wichita deed dit.

In Noord-Amerika steeg de omzet met 45,9 procent naar 113,5 miljoen euro. Analisten mikten op een omzet van 113,8 miljoen euro.

Europa behaalde een omzet van 250,1 miljoen euro, een stijging van 1,8 procent, maar Zuid-Amerika zag de omzet met 2,2 procent dalen naar 100,9 miljoen euro. HL Technology tot slot was goed voor een omzet van 7,2 miljoen euro.

Voor Europa rekenden analisten op een omzet van 248,1 miljoen euro en voor Zuid-Amerika op 101,9 miljoen euro.

"In Zuid-Amerika hebben we onze leidende marktpositie in 2018 verder kunnen versterken. De organische omzetgroei tegen constante wisselkoersen bedraagt 12,7 procent in 2018", merkte topman Padilla op, die verder goed te spreken was over de belangrijke Braziliaanse markt. "Die groeit".

In Nederland kampt Fagron met het stilleggen van een productielijn. Dit stilleggen gebeurde in de eerste weken van april en pas in de eerste helft van 2019 zou de lijn opnieuw worden gelanceerd.

Inmiddels is de kwestie "opgelost", volgens Padilla, maar is ook duidelijk dat de lijn pas in de tweede jaarhelft volledig operationeel zal zijn, na goedkeuring door de toezichthouder.

De kwestie kostte afgelopen jaar 4 miljoen euro aan gemiste omzet en zal volgens schattingen van Fagron elke maand dat de lijn stil ligt nog eens 0,5 miljoen euro aan omzet kosten.

Winstgevendheid

Fagron zag de EBITDA uitkomen op 93,0 miljoen euro en de aangepaste EBITDA op 99,1 miljoen euro, een stijging van 3,5 procent. Analisten rekenden vooraf op een aangepaste EBITDA van 99,6 miljoen euro.

De nettowinst daalde echter met bijna 9 procent naar 42,9 miljoen euro. Analisten hadden een winstdaling tot 45,2 miljoen euro voorzien.

Fagron waarschuwde eerder al dat de opschaling van de steriele faciliteit in Wichita op korte termijn de winst drukt.

Fagron stelt een dividend voor van 0,12 euro per aandeel. Dat is 20 procent meer dan de 0,10 euro per aandeel over 2017. "Een kleine stijging na een goed jaar", vindt CFO Karin de Jong.

Dankzij de sterke operationele kasstroom kan Fagron het dividend volgens de financieel directeur prima betalen, zonder dat dit de overnameplannen in gevaar brengt.

Outlook

Fagron verwacht in 2019 een verdere groei van omzet en winstgevendheid. "Wij zullen onze leidende marktposities in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika de komende jaren verder uitbouwen via organische groei en strategische overnames", aldus CEO Padilla.

Op dit moment is Fagron "met een aantal partijen" in gesprek. Deze overnameprooien zitten in de kernmarkten van Fagron en indien zich geen verrassingen voordoen, denkt Padilla in de komende maanden een aankondiging te kunnen doen.

Maar een desinvestering is ook niet uitgesloten. HL, dat volgens De Jong "een uitstekend jaar" achter de rug heeft, behoort niet tot de kernbedrijven van Fagron.

"Dat betekent dat er een keer het moment komt dat dit onderdeel wordt afgestoten. En met de huidige goede prestaties is een koper wellicht wel te vinden", aldus De Jong.

Padilla benadrukte dat HL goed draait en weinig tijd van hem en de rest van het bestuur vraagt. "Geen haast dus", aldus de topman.

Het aandeel Fagron sloot donderdag 3,5 procent hoger op 17,36 euro.

Update: om toelichting CEO en CFO toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

De broker is de marktkraam van de beurs – #Beursspel

november 15, 2019

AEX week 46 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribasa Markets

november 15, 2019

Hoop op Chinese stimuli wereldeconomie vergeefs

november 15, 2019

Wat is fundamentele analyse? – #Beursspel

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM