--- ---

Omzet stelt teleur.

Het aandeel Electronic Arts ging woensdag hard onderuit, nadat de fabrikant van computerspellen teleurstellende omzetcijfers bekendmaakte. Het bedrijf blijkt veel last te hebben van de immense populariteit van Fortnite, een spel uitgegeven door een concurrent.

De concurrentie in de laatste drie maanden van 2018 was "intens", zei het bedrijf ook zelf. Naast het populaire Fortnite kwamen er weer de nodige grote nieuwe games de markt op, zoals Call of Duty van Activision Blizzard.

Het aantal spelers van het gratis spel Fortnite bereikte in november 200 miljoen, meldde de maker Epic Games een paar maanden geleden al op. In juni was dit nog 125 miljoen.

Niet alleen computerspelfabrikanten hebben last van het populaire spel, maar ook de video-streaming-industrie. Netflix stelde vorige maand dat Fortnite een grotere bedreiging was dan de directe rivaal HBO. In januari brachten mensen bijna 125 miljoen uur door met het kijken naar andere Fortnite-spelers via Amazons Twitch. Geen andere game komt daarbij in de buurt, meldde Newzoo.

EA lanceerde op 20 november zijn spel voor de feestdagen, Battlefield V, met enkele weken vertraging, waardoor de lancering in het water viel. Er werden 7,3 miljoen exemplaren verkocht, terwijl EA op een miljoen meer rekende. Op het moment van lancering waren andere nieuwe games alweer in de uitverkoop, zei Jorgenson.

Electronic Arts erkende een fout te hebben gemaakt door eerst een versie Battle Field IV voor individuele spelers op de markt te brengen, in plaats van een versie die meer op Fortnite lijkt, waarin spelers het opnemen tegen een groep tegenstanders waarvan er uiteindelijk één overblijft. Zo'n 'battle royale' variant ligt volgende maand in de winkel. "Dat heeft de omzet negatief geraakt", zei CEO Andrew Wilson tegen analisten.

Electronic Arts boekte in het afgelopen kwartaal een winst van 262 miljoen dollar, tegen een verlies van 186 miljoen dollar een jaar eerder, toen de belastinghervorming een grote verliespost opleverde.

De omzet steeg met 11 procent naar 1,29 miljard dollar. Dit was lager dan de 1,38 miljard dollar waar het bedrijf eerder op zei te mikken. Ook aangepast voor eenmalige posten waren de omzet en winst lager dan verwacht.

Het aandeel Electronic Arts verloor woensdag in de elektronische handel voorbeurs 15 procent. Dinsdag steeg de koers nog bijna 5 procent.

Ook concurrent Take-Two ging woensdag hard onderuit na de publicatie van kwartaalcijfers. Het aandeel daalde 12 procent.

Geef een reactie