--- ---

Ook hoger dan verwachte winst.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het vierde kwartaal van dit jaar een hoger dan verwachte winst en omzet geboekt, maar de cijfers werd niet enthousiast ontvangen. Dit bleek maandag uit de kwartaalcijfers van de internetgigant.

De nettowinst bedroeg 8,95 miljard dollar, tegen een verlies van 3,0 miljard dollar een jaar eerder, toen een Amerikaanse belastinghervorming een verliespost van 10 miljard dollar opleverde. Per aandeel was de winst 12,77 dollar.

Alphabet zag de omzet in het afgelopen kwartaal op jaarbasis stijgen van 32,3 miljard tot 39,3 miljard dollar. De cijfers zijn hoger dan de winst van 10,86 dollar per aandeel en de omzet van 38,9 miljard waar analisten gemiddeld op rekenden, volgens de database van FactSet.

Het aantal betaalde kliks steeg sterker dan verwacht, met 66 procent, waar analisten rekenden op een toename van 55 procent. De kosten-per-klik daalden met 29 procent, waar analisten rekenden op een afname van 23 procent.

Analisten zijn gewend geraakt aan groeicijfers van meer dan 20 procent voor het moederbedrijf van Google. Het bedrijf uit Mountain View in Californië, blijft ook veel talent aantrekken. Alphabet telt inmiddels bijna 99.000 medewerkers.

De kosten voor het acquireren van bezoekers, de traffic acquisition cost, stegen naar 7,4 miljard dollar, van 6,5 miljard dollar een jaar eerder. Dit cijfer geeft weer hoeveel Google betaalt aan partners, zoals mobiele telefonie-aanbieders, Google voor het plaatsen van advertenties. Zulke kosten nemen een steeds grotere hap uit de omzet van Google, dat steeds afhankelijker wordt van advertenties op mobieltjes.

Bestuurders van Alphabet hebben gezegd dat ze die kosten willen terugdringen, deels door meer producten rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Apparaten zoals de Pixel phone blijven echter hardnekkig impopulair. Google blijft afhankelijk van de apparatuur van zijn concurrenten om de klant te bereiken, en de cijfers van maandag. veranderen weinig aan dat beeld.

In de handel nabeurs verloor het aandeel Alphabet 2,4 procent. In de reguliere handel, voor de publicatie van de cijfers, steeg het aandeel maandag nog 2,0 procent.

Update: om informatie toe te voegen.

Geef een reactie