--- ---

Beursblik: TomTom levert

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 04 februari 2019

Consensus ziet outlook als haalbaar.

 TomTom heeft in 2018 de eigen outlook gehaald. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Voor het vierde kwartaal rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 209 miljoen euro, waaraan Automotive 64 miljoen euro bijdroeg, Enterprise 34 miljoen, Telematics 45 miljoen en de consumententak 66 miljoen euro.

Bij 151 miljoen euro aan operationele kosten zou dit volgens de analisten een EBIT van 2 miljoen euro negatief opleveren. Ook het nettoverlies zal vermoedelijk 2 miljoen euro bedragen.

Per aandeel betekent dit een resultaat van nul euro. Aangepast voor bijzondere posten zal de winst per aandeel echter 0,08 euro bedragen, denken de analisten, of 20 miljoen euro in totaal.

De netto kaspositie stond per eind 2018 vermoedelijk op 222 miljoen euro.

In het vierde kwartaal van 2017 kwam TomTom uit op een omzet van 220 miljoen euro. Netto werd er toen een verlies geleden van 34,5 miljoen euro, maar aangepast restte er een winst van iets meer dan 14 miljoen euro, ofwel 0,06 euro per aandeel.

Outlook iets positiever

Bij de update over het derde kwartaal van 2018 liet TomTom zich positiever uit over heel het boekjaar. De navigatiespecialist zei te mikken op een omzet van 850 miljoen euro met een brutomarge van ten minste 70 procent.

Bij 560 miljoen euro aan operationele kosten denkt TomTom een aangepaste winst per aandeel te behalen van ongeveer 0,35 euro.

Analisten hebben wel vertrouwen in deze outlook.

De consensus ligt op een jaaromzet van 852 miljoen euro met een marge van 71 procent. Dit zou volgens de analisten bij 554 miljoen euro aan operationele kosten een nettowinst van 42 miljoen euro moeten opleveren, of 0,35 euro per aandeel aangepast voor bijzondere posten.

Telematics verkocht

Eind januari meldde TomTom dat het de tak Telematics heeft verkocht aan Bridgestone voor 910 miljoen euro.

"Met deze transactie kan Telematics sneller groeien en wordt TomTom een meer gefocust en gestroomlijnder bedrijf", aldus de Nederlandse navigatiespecialist, dat het grootste deel van de opbrengst, 750 miljoen euro, wil laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Deze verkoopopbrengst was minder dan waarop de markt had gerekend. Er werd toch wel gemikt op een opbrengst van tenminste een miljard euro.

"Het had wel wat meer kunnen zijn, zeker gezien de belangstelling", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

TomTom opent woensdag voorbeurs de boeken.

Het aandeel TomTom stond maandagmiddag 1,0 procent lager op 7,78 euro.

Geef een reactie