--- ---

Uitgelicht: Shell maakt belofte waar

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 01 februari 2019

Energiereus op weekbasis 4,6 procent omhoog.

 Royal Dutch Shell kwam deze week met kwartaal- en jaarcijfers en wist daarmee zijn beloften waar te maken. Dat werd door beleggers beloond met een winst op weekbasis voor het aandeel van 4,6 procent.

"Indrukwekkende cijfers", stelde analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl, waarbij met name de ontwikkeling van de operationele kasstroom opviel.

Shell kon afgelopen jaar onder meer profiteren van een hogere olie- en gasprijs. Dat leidde tot een geschoonde CCS winst van 5,8 miljard dollar, waar een jaar eerder 4,4 miljard dollar in de boeken kwam. Dit was bovendien beter dan verwacht, want de analistenconsensus lag op gemiddeld 5,3 miljard dollar.

Volgens CEO Ben van Beurden heeft de energiereus met de "sterke financiële prestaties" van het afgelopen jaar zijn beloften waargemaakt, waaronder het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar en het opstarten van belangrijke groeiprojecten. "We betaalden ons dividend volledig in contanten, verlaagden onze schuld verder en lanceerden ons aandeleninkoopprogramma", aldus Van Beurden. Tot nu toe kocht het concern voor 4,5 miljard dollar aan eigen aandelen in.

De tak Downstream was het afgelopen kwartaal goed voor een winst van 2,1 miljard dollar en Upstream voor 1,9 miljard dollar. De tak Integrated Gas droeg 2,4 miljard dollar bij.

Analisten gingen er vanuit dat Downstream afgelopen kwartaal goed was voor een winst van 1,7 miljard dollar en Upstream voor 1,8 miljard dollar. Voor de divisie Integrated Gas werd gerekend op een winst van 2,3 miljard dollar.

Verder nam de omzet flink toe, van 85,4 miljard naar 102,2 miljard dollar terwijl de olieproductie uitgedrukt in vaten per dag op jaarbasis stabiel bleef op 3,8 miljoen vaten, maar op kwartaalbasis wel steeg.

Kasstroom flink verbeterd

Daar waar de kasstroom en het vermogen om een aardig dividend uit te keren de afgelopen jaren onder druk stonden, lijkt Shell de zaakjes wat dat betreft inmiddels weer op orde te hebben. De operationele vrije kasstroom bedroeg het afgelopen kwartaal 22,0 miljard dollar, tegenover 7,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Door de markt werd gerekend op zo'n 15 miljard dollar. Over heel 2018 verbeterde de operationele kasstroom tot bijna 53,1 miljard dollar.

De energiereus stelt over het vierde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel en kondigde tevens de start aan van de derde tranche van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2,5 miljard dollar.

"Met deze cashflow is Shell weer in staat om weer goed te gaan investeren", meent Jellema. "En een cashdividend is uit deze kasstroom zeker te betalen."

Volgens analisten van Jefferies geeft Shell met de sterke kasstroom zijn staat van dienst een positieve impuls. Het rendement van meer dan 10 procent voor aandeelhouders is dan ook het hoogste in de sector.

Ook RBC Capital was te spreken over de ontwikkeling van de kasstroom. "Shell blijft één van onze favoriete oliereuzen, omdat we verwachte dat de vrije kasstroom de komende jaren de dividendverplichtingen verder zal overstijgen, waarbij een aanzienlijk deel van de overtollige vrije kasstroom via de inkoop van eigen aandelen zal worden teruggegeven aan de aandeelhouders", aldus analist Biraj Borkhataria.

Outlook voorzichtig

In het eerste kwartaal verwacht het concern dat de productie bij de divisie Integrated Gas en Upstream lager zal zijn met respectievelijk 140.000 tot 170.000 vaten olie-equivalent per dag en 10.000 tot 50.000 vaten olie-equivalent per dag, onder andere vanwege desinvesteringen, onderhoudswerkzaamheden en de uitputting van velden. De beschikbaarheid van raffinaderijen zal naar verwachting in het eerste kwartaal tevens vanwege onderhoudswerkzaamheden dalen.

Daarnaast verwacht de energiereus dat de verkoopvolumes van olieproducten in het eerste kwartaal naar verwachting 40.000 tot 70.000 vaten olie-equivalent per dag lager zal zijn als gevolg van desinvesteringen in Argentinië.

Dat de outlook voorzichtig is, komt voor analist Jellema niet als een verrassing. "Dat Shell voorzichtig is over 2019 is logisch, want de olieprijs is stevig gedaald en dat heeft op korte termijn een behoorlijke impact", aldus de analist.

Op langere termijn staat het concern er echter goed voor.

Analisten van Credit Suisse verhoogden het koersdoel voor Shell na de kwartaalcijfers naar 31,75 Britse pond. Tussen 1997 en 2013 leverde de maatschappij niet wat het had beloofd. "Maar met 2017 en 2018 in ogenschouw, menen we dat Shell op de juiste koers zit."

Volgens analist Thijs Berkelder van ABN AMRO heeft Shell zijn doelstelling om per 2020, op basis van een gemiddelde olieprijs van 60 dollar per vat, een vrije kasstroom te realiseren van 25 tot 30 miljard dollar, in 2018 al bijna gerealiseerd.

Concurrenten doen het ook goed

Shells' Amerikaanse concurrenten Exxon Mobil en Chevron publiceerden deze week ook kwartaalcijfers. Exxon Mobil presteerde in het algemeen boven verwachting. De nettowinst daalde in het vierde kwartaal op jaarbasis van 8,4 miljard naar 6 miljard dollar, omdat een jaar eerder nog kon worden geprofiteerd van een belastingvoordeel. De winst van 1,41 dollar per aandeel was evenwel ruim boven verwachting. De omzet steeg tot 71,9 miljard dollar maar was wel onder de voorspelling van de markt van circa 72,5 miljard dollar. De productie was iets beter dan verwacht.

De Amerikaanse energiereus maakte deze week ook bekend dat het zijn Upstream tak gaat reorganiseren in drie nieuwe bedrijven. Dit is onderdeel van een strategisch plan om de winst in 2025 te vergroten tot 31 miljard dollar. In 2018 kwam de winst uit op 20,8 miljard dollar. De operationele kasstroom stond aan het eind van het vierde kwartaal op 40,1 miljard dollar en het kwartaaldividend bleef stabiel op 0,82 dollar. Op weekbasis won het aandeel Exxon Mobil meer dan 6 procent.

Chevron presteerde in het vierde kwartaal ook boven verwachting en zag de olieproductie toenemen tot een recordniveau. In het vierde kwartaal steeg de winst van 3,1 miljard naar ruim 3,7 miljard dollar. De winst per aandeel van 1,95 dollar was boven de marktverwachting van 1,87 dollar. De omzet steeg in het vierde kwartaal van 37,62 miljard naar 42,35 miljard dollar. Dit was nipt onder de marktverwachting van 42,48 miljard dollar. De operationele kasstroom verbeterde in 2018 naar 30,6 miljard dollar en het dividend werd ruim 6 procent verhoogd tot 1,19 dollar. Het aandeel Chevron steeg op weekbasis dik 4 procent.

Geef een reactie