Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 31 januari 2019 08:46

Shell boekt hogere winst

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2018 conform verwachting de winst zien stijgen, vanwege de hogere olie-, gas- en LNG-prijs. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de energiegigant.

Volgens CEO Ben van Beurden heeft de energiereus met de "sterke financiële prestaties" van het afgelopen jaar zijn beloften waargemaakt, waaronder het desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar en het opstarten van belangrijke groeiprojecten. "We betaalden ons dividend volledig in contanten, verlaagden onze schuld verder en lanceerden ons aandeleninkoopprogramma", aldus Van Beurden. Tot nu toe kocht het concern voor 4,5 miljard dollar aan eigen aandelen in.

De zogenoemde CCS winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten, kwam afgelopen kwartaal uit op 5,8 miljard dollar, in vergelijking met 4,4 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus rekenden op 5,3 miljard dollar. Daarbij lag de hoogste schatting op 6,3 miljard dollar en de laagste op 4,6 miljard dollar.

Downstream was het afgelopen kwartaal goed voor een winst van 2,1 miljard dollar en Upstream voor 1,9 miljard dollar. De tak Integrated Gas droeg 2,4 miljard dollar bij.

Analisten gingen er vanuit dat Downstream afgelopen kwartaal goed was voor een winst van 1,7 miljard dollar en Upstream voor 1,8 miljard dollar. Voor de divisie Integrated Gas werd gerekend op een winst van 2,3 miljard dollar.

De energiereus boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 102,2 miljard dollar, tegenover 85,4 miljard dollar een jaar eerder.

Shell produceerde in het vierde kwartaal 3,8 miljoen vaten olie-equivalent per dag, in vergelijking met een productie van 3,6 miljoen in het voorgaande kwartaal en 3,8 miljoen vaten in het vierde kwartaal van 2017.

De operationele vrije kasstroom bedroeg het afgelopen kwartaal 22,0 miljard dollar, tegenover 7,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De gearing bedroeg in het vierde kwartaal 20,3 procent, in vergelijking met 23,1 procent in het derde kwartaal van 2018 en 25,0 procent in het vierde kwartaal van 2017.

Shell stelt over het vierde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel. Shell kondigde tevens de start aan van de derde tranche van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2,5 miljard dollar.

Outlook

In het eerste kwartaal verwacht het concern dat de productie bij de divisie Integrated Gas en Upstream lager zal zijn met achtereenvolgens 140.000 tot 170.000 vaten olie-equivalent per dag en 10.000 tot 50.000 vaten olie-equivalent per dag, onder andere vanwege desinvesteringen, onderhoudswerkzaamheden en de uitputting van velden. De beschikbaarheid van raffinaderijen zal naar verwachting in het eerste kwartaal tevens vanwege onderhoudswerkzaamheden dalen.

Daarnaast verwacht de energiereus dat de verkoopvolumes van olieproducten in het eerste kwartaal naar verwachting 40.000 tot 70.000 vaten olie-equivalent per dag lager zal zijn als gevolg van desinvesteringen in Argentinië.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen