--- ---

Britse Lagerhuis stemt tegen uitstel Brexit

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 29 januari 2019

Lagerhuis spreekt zich opnieuw tegen no deal.

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond tegen het voorstel gestemd dat de Brexit zou uitstellen tot eind dit jaar, als hier voor 26 februari geen akkoord over wordt bereikt in het parlement.

Parlementsleden stemden over een reeks amendementen op de Brexit-deal van premier Theresa May. Dat akkoord werd eerder deze maand door dezelfde parlementsleden nog afgeschoten.

Dinsdagavond werd onder meer het amendement van Cooper verworpen. Dit amendement houdt in dat als May op 26 februari nog geen deal heeft met Brussel waar het Lagerhuis ook achter staat, ze de Europese Unie moet vragen om de Brexit met negen maanden uit te stellen. Het doel was om een no deal-Brexit te vermijden. De Britse pond zakte dan ook in toen het amendement verworpen werd.

Ook het amendement van Labour-leider Jeremy Corbyn kreeg zoals verwacht geen meerderheid. Corbyn pleit voor een douane-unie met de Europese Unie en ook de optie van een tweede Brexit-referendum.

Een voorstel van Labour-lid Rachel Reeves om de Brexit twee jaar op te schorten in het geval van no deal, haalde het eveneens niet.

Het Lagerhuis stemde wel voor het symbolische amendement dat zich uitspreekt tegen een no deal. Het Lagerhuis wil dan ook dat May weer naar Brussel gaat voor een nieuwe onderhandeling.

Of Brussel open zal staan voor een heronderhandeling valt nog maar te bezien. Eerder al zeiden EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de deal niet wordt aangepast.

Geef een reactie