--- ---

Wall Street richting lagere opening

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 28 januari 2019

Caterpillar in de verkoop na tegenvallende resultaten.

 Wall Street gaat maandag vermoedelijk lager openen. De openingsindicatie voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq lag circa een half uur voor de openingsbel op een verlies meer dan een half procent.

"Er lijkt meer marktvolatiliteit in het vat te zitten, zeker nu de outlook voor de wereldeconomie duidt op een groeivertraging", aldus marktstrateeg Ann-Katrin Petersen van Allianz Global investors.

Vorige week waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds voor een mondiale groeivertraging; een beeld dat werd bevestigd door Chinese groeicijfers. Deze week kan de markt aan de slag met groeidata uit Europa en de VS. Verder maken beleggers zich op voor een drukke week met kwartaalcijfers van populaire aandelen als Apple en Tesla.

De macro-economische agenda voor de VS is maandag nog vrij leeg, met alleen de Chicago Fed activiteitsindex op het programma. Die verbeterde van 0,21 in november naar 0,27 in december.

Nu de gedeeltelijke overheidssluiting in Amerika voor even is opgeheven, zullen de komende tijd vermoedelijk een aantal achterstallige publicaties verschijnen, waaronder over de detailhandel, de woningmarkt en de orders voor duurzame goederen.

Wanneer die exact verschijnen is nog niet duidelijk. Deze week kunnen beleggers in elk geval aan de slag met het tweetal Amerikaanse banenrapporten en het rentebesluit van de Federal Reserve, woensdagavond. De markt is daarbij vooral benieuwd naar nieuwe hints van voorzitter Jerome Powell over het aantal renteverhogingen in 2019, of vooral het gebrek daaraan. Vorige week meldde The Wall Street Journal bovendien dat de Fed het afbouwen van zijn omvangrijke balans met obligaties mogelijk pauzeert.

Olie werd maandag flink goedkoper, een vat West Texas Intermediate met levering maart daalde 1,9 procent op 52,65 dollar. Brent met levering april daalde 1,7 procent op 60,57 dollar. Grootste boosdoener was een stijging van het aantal actieve boortorens in de VS. Die stegen afgelopen week met 10 stuks, wat de eerste stijging dit jaar markeerde. "Er is een groot aantal geboorde maar nog niet afgeronde putten, waardoor de booractiviteit spoedig zal herstellen en dit beperkt een stijging van de olieprijs", volgens analisten van Commerzbank.

De euro verhandelde maandagmiddag op 1,1422 dollar. Maandagochtend was dat nog 1,1411.

Bedrijfsnieuws

Het belooft een drukke week te worden met Amerikaanse kwartaalcijfers. Caterpillar publiceerde die maandag voorbeurs. De resultaten vielen de markt tegen, waarop het aandeel in de elektronische voorbeurshandel dik 6 procent aan waarde verloor. In het vierde kwartaal boekte het bedrijf weliswaar een winst van ruim 1 miljard dollar na een verlies van meer dan een miljard dollar een jaar eerder, maar de aangepaste winst per aandeel van 2,55 dollar was ruim onder de verwachting van 2,98 dollar. Kijkend naar de verwachtingen voor 2019 is Caterpillar beduidend voorzichtiger dan de markt. Er wordt gemikt op een winst per aandeel in een bandbreedte van 11,75 tot 12,75 dollar. De markt gaat uit van 12,73 dollar. Verder gaat Caterpillar uit van een bescheiden omzetgroei, waarbij rekening wordt gehouden met de macro-economische en geopolitieke omstandigheden wereldwijd.

Dinsdag volgen onder meer cijfers van Apple en eBay, terwijl Boeing, Facebook, Microsoft en Tesla woensdag de boeken openen. Donderdag volgen onder andere General Electric en Amazon.com en vrijdag is het de beurt aan energiereuzen Exxon Mobil en Chevron.

Apple kwam eerder deze maand met een zeldzame omzetwaarschuwing voor het eerste kwartaal van boekjaar 2019. Dinsdag nabeurs wordt duidelijk of de opbrengsten inderdaad rond 84 miljard dollar zijn uitgekomen. Eerder rekende de techreus nog op een omzet van tussen de 89 miljard en 93 miljard dollar. Het concern heeft vooral last van een krimp in de Chinese smartphonemarkt.

Facebook zal vermoedelijk een recordwinst in de boeken zetten en lijkt daarmee geen last te hebben van de privacy-gerelateerde schandalen, zoals Cambridge Analytica, waarmee het social media bedrijf afgelopen jaar te maken kreeg.

Voorbeurs kondigden Entegris en Versum Materials een fusie aan tot één speciaalchemiebedrijf met een waarde van 9 miljard dollar. De fusie moet jaarlijks 75 miljoen dollar aan kostensynergieën opleveren. Entegris steeg voorbeurs 6 procent; Versum zelfs bijna het dubbele.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag hoger. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent hoger op 24.737,20 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,9 procent won op 2.664,76 punten. De Nasdaq index sloot 1,3 procent hoger op 7.164,86 punten.

Geef een reactie