--- ---

Qualcomm onderuit na waarschuwing shortseller

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 23 januari 2019

Hedgefund voorspelt zware nederlaag chipfabrikant in mededingingszaak.

Het aandeel Qualcomm verloor woensdag terrein aan het begin van de handel op Wall Street, nadat een investeerder die speculeert op een koersdaling waarschuwde dat het bedrijf een rechtszaak dreigt te verliezen.

Volgens het hedgefund, Kerrisdale Capital genaamd, gaat de fabrikant van chips voor mobiele apparaten zijn rechtszaak tegen de Amerikaanse Federal Trade Commission verliezen.

Toezichthouders wereldwijd leggen het bedrijfsmodel van Qualcomm het vuur na aan de schenen. Kerrisdale verwacht dat de rechter die in deze zaak de rechtbank voorzit, Qualcomm zal dwingen om bestaande contracten opnieuw uit te onderhandelen en om zijn patenten in licentie uit te geven aan concurrenten. Hierdoor zou de winst van de chipfabrikant kunnen halveren, denkt de shortseller.

De Federal Trade Commission heeft Qualcomm aangeklaagd vanwege het mogelijk overtreden van de regels voor mededinging. Het bedrijf zou zijn dominante positie in de markt voor microchips uitbuiten door exorbitante royalties op patenten in rekening te brengen.

Kerrisdale, dat een shortpositie heeft op het aandeel Qualcomm en dus zal profiteren van een koersdaling, verwacht dat de rechtzaak binnen enkele weken zal worden afgerond.

Het aandeel Qualcomm verloor woensdag 3,8 procent.

Geef een reactie