--- ---

Minder omzet en winst voor Schlumberger

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 18 januari 2019

Oliedienstverlener voldoet over het vierde kwartaal wel aan verwachtingen.

 Schlumberger heeft in het vierde kwartaal van 2018 de omzet en de winst per aandeel op jaarbasis zien dalen, maar de Amerikaanse dienstverlener voor de mondiale oliesector deed het met de aangepaste winst per aandeel wel iets beter dan verwacht. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de rapportage van de resultaten over het afgelopen kwartaal.

Schlumberger boekte in de periode van oktober tot en met december van 2018 een nettowinst exclusief bijzondere posten van 498 miljoen dollar, ofwel 0,36 dollar per aandeel, in vergelijking met een winst van 668 miljoen dollar, ofwel 0,48 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder.

De aangepaste winst bedroeg 0,36 dollar per aandeel. Door FactSet geraadpleegde analisten voorzagen eveneens een winst per aandeel van 0,36 dollar. Op kwartaalbasis daalde de winst met 22 procent.

De omzet daalde met vier procent op kwartaalbasis naar 8.180 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2017 kwam de omzet uit op 8.179 miljoen dollar.

Schlumberger gaf in een commentaar op de cijfers aan dat er in het laatste kwartaal van 2018 sprake was van minder activiteit en lagere prijzen bij verschillende activiteiten op het vaste land van Noord-Amerika. De oliedienstverlener zegt wel de bodem van de cyclus in beeld te hebben.

Outlook

Schlumberger verwacht voor 2019 een geleidelijk herstel van de olieprijs en meer evenwicht in vraag en aanbod. Tegelijkertijd ziet het bedrijf klanten aan het begin van dit jaar een afwachtende houding aannemen, maar Schlumberger verwacht een herstel in de investeringen in exploratie en productie. Daar zijn ook "duidelijke" signalen voor.

Op basis van de huidige hoogte van de olieprijzen verwacht Schlumberger een procentueel enkelvoudige groei in de internationale markten, terwijl er op het vaste land van Noord-Amerika nog sprake blijft van onzekerheid op basis van hogere kosten voor kapitaal en de nadruk op de balans tussen de investeringen en de vrije kasstroom.

Het aandeel Schlumberger noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 2,5 procent hoger.

Geef een reactie