Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -zondag, 13 januari 2019

Drukke week voor de boeg

 Beleggers kunnen zich gaan opmaken voor het nieuwe cijferseizoen. Vooral in Amerika komt het seizoen al aardig op gang.

"Al draait de economie in de meeste landen nu nog redelijk tot goed, voorlopende indicatoren wijzen op een vertraging van de groei. Duitsland zou zich zelfs in een technische recessie kunnen bevinden", zei econoom Maarten Leen van ING.

"Als het economisch beeld niet verbetert, is het niet waarschijnlijk dat de ECB dit jaar de rente gaat verhogen. Ook voor de VS wordt een verdere renteverhoging steeds minder waarschijnlijk", concludeerde Leen.

"Een vlot verloop van de Brexit-onderhandelingen, een minder gepolariseerd politiek klimaat in de VS en minder fricties op het terrein van de internationale handel zou het sentiment dit jaar weer een positieve draai kunnen geven, maar vooralsnog wijst weinig hierop", zo voorziet de econoom van ING.

Maandag trapt Citigroup af met kwartaalcijfers, op dinsdag gevolgd sectorgenoten JPMorgan en Wells Fargo en een dag later door BlackRock, Bank of America en Goldman Sachs. Donderdag is de beurt aan Morgan Stanley en American Express.

Maar niet alleen financials zijn deze week al aan de beurt. Dinsdag zijn er bijvoorbeeld nog cijfers van Delta Airlines, op woensdag die van Alcoa en donderdag zal de markt ook letten op Netflix en beleggers in AkzoNobel zullen uitkijken naar de resultaten van diens oude belager PPG.

Op het Damrak is het nog rustig komende week, met louter cijfers van SnowWorld op woensdag en een trading update van Beter Bed op vrijdag. Over een week belooft het drukker te worden.

Macro-economisch is de agenda komende week ook flink gevuld, met op maandag exportcijfers uit China en de industriële productie in de eurozone. Vanwege het handelsconflict tussen de VS en China zullen de exportcijfers met de nodige interesse worden bekeken. Ook is er een flink aantal Amerikaanse cijfers, maar doordat de shutdown in de VS, inmiddels de langste ooit, nog niet opgelost is, zullen veel cijfers niet worden gepubliceerd.

Dinsdag zijn er inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje en is er een groeicijfer uit Duitsland. De aandacht zal ook uitgaan naar de handelsbalans van de eurozone. Daarnaast vindt er eventueel een stemming plaats over het Brexit-akkoord dat premier Theresa May sloot met Brussel. Vorige keer stelde May, vanwege gebrek aan steun, de stemming nog uit. Recent zei de premier dat er ditmaal geen uitstel zal zijn.

Na de inflatiecijfers van Frankrijk en Spanje op dinsdag, is het woensdag de beurt aan de Duitsers, Italianen en de Britten. Ook de wekelijkse olievoorraden en het Beige Book van de Federal Reserve zullen de aandacht opeisen. De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn normaliter ook een belangrijk punt van aandacht, maar door de shutdown is het nog maar de vraag of dit cijfer wordt gepubliceerd.

Donderdag volgt dan de inflatie in de eurozone en, mits de Amerikaanse president Donald Trump en de Democraten een oplossing hebben gevonden voor de shutdown, ook een aantal Amerikaanse macrocijfers.

Op vrijdag is er een olierapport van zowel IEA als OPEC. Zondag zei energieminister Khalid al-Falih van Saoedi-Arabië dat de fundamenten van de oliemarkt in de juiste richting bewegen, maar dat de hoge volatiliteit in de markt wel een punt van zorg is. Ook zijn er op de laatste dag van de week de Amerikaanse industriële productie en het consumentenvertrouwen berekend door de Universiteit van Michigan.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup