--- ---

Wall Street beweegt richting lager slot

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 11 januari 2019

Opwaartse trend voorgaande vijf handelsdagen ten einde.

 De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg 1 1/2 uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.590,97 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 23.935,15 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 6.962,68 punten.

Daarmee kwam de opwaartse trend van de afgelopen vijf handelsdagen ten einde. Beleggers putten de afgelopen handelsweek met name hoop uit de zalvende woorden van diverse Fed-functionarissen, waarbij zij de boodschap verspreidden dat de centrale bank voorzichtig zal zijn dit jaar met het verhogen van de rente.

Fed-voorzitter Jerome Powell versterkte die boodschap donderdag tijdens een discussie bij the Economic Club of Washington, waarbij hij benadrukte dat de centrale bank 'flexibel' en 'geduldig' zal zijn met zijn monetaire beleid omdat de inflatie 'onder controle' is.

"De markt is blij met met het ultra-soepele beleid van de centrale bank", zei analist Edward Moya van Oanda. "De inflatie is laag en onder controle en de belangrijkste reden voor de Fed dat de centrale bank zo geduldig kan zijn", voegde hij toe.

Handelaren zijn daarentegen nog altijd in afwachting van de concrete afspraken die zijn gemaakt tijdens de onderhandelingen tussen China en de VS afgelopen week.

Positief is dat de toponderhandelaar van Chinese zijde eind januari naar Washington vertrekt om verder te praten. Liu He zal naar verwachtingen op 30 en 31 januari onderhandelen met handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin, meldde The Wall Street Journal.

Momenteel is er een staakt-het-vuren tussen China en de VS. Maar mochten de onderhandelingen op niets uitlopen, dan zal Amerika op 1 maart importheffingen van 10 procent op meer dan 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhogen naar 25 procent.

Een ander punt van focus is de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat, waar op korte termijn nog geen eind aan lijkt te komen. Als deze komende zaterdag nog niet is opgeheven, is dit langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in december licht zijn gedaald met 0,1 procent. Op jaarbasis stegen de prijzen in december met 1,9 procent, waar 2,2 procent was voorzien.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 2,0 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1472. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1484 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1498 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de Amerikaanse groothandelsvoorraden van november, gevolgd door nieuwe woningverkopen, bedrijfsvoorraden, de fabrieksvoorraden en de bouwuitgaven in november. Het is mogelijk dat de publicaties komen te vervallen vanwege de gedeeltelijke sluiting van het overheidsapparaat.

Bedrijfsnieuws

Netflix noteerde 4,1 procent hoger, nadat Raymond James het advies verhoogde van outperform naar kopen.

Chico’s FAS steeg 5,3 procent. Het concern kondigde de sluiting aan van 250 winkels.

General Motors steeg 7,7 procent. De Amerikaanse autoproducent zei te verwachten dat de winst en aangepaste vrije kasstroom in 2018 waarschijnlijk hoger zal uitkomen dan verwacht. Het concern gaf tevens een positieve outlook voor 2019 af.

Yum Brands verloor 1,7 procent, na een adviesverlaging van Goldman Sachs van de moedermaatschappij van KFC en Pizza Hut naar verkopen van neutraal.

Starbucks verloor tevens 1,7 procent, tevens na een adviesverlaging van Goldman Sachs. De bank verlaagde het advies naar neutraal van kopen.

Geef een reactie