--- ---

Uitgelicht: Fugro start nieuwe jaar met positieve noot

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 11 januari 2019

Bodemonderzoeker profiteert van hogere olieprijs.

 Fugro is het jaar met een positieve noot begonnen. In de eerste volledige handelsweek van dit jaar won het aandeel op weekbasis maar liefst 17,7 procent.

De markt is positief gestemd over het aandeel in 2019. Portfoliomanager Tijs Hovers van Lucerne Capital sprak in een artikel op de website van Barron's van veel opwaarts potentieel.

Barron's stelde in een analyse van de bodemonderzoeker dat het aandeel de laatste jaren dubbel getroffen is: door de recente daling van de olieprijs en door jarenlange economische en geopolitieke ellende in Europa, zoals de Brexit en Italië. Sinds 1 april 2014 daalde het aandeel met maar liefst 80 procent, terwijl de olieprijs met 53 procent in waarde daalde.

Met het herstel van de olieprijs heeft de bodemonderzoeker het tij weer mee.

Volgens Barron's zal de vraag naar de data die de bodemonderzoeker levert alleen maar toenemen, omdat de productie van schaliegas te duur zou zijn bij een olieprijs van rond de 50 dollar.

Analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl is tevens positief over het aandeel. "De olieprijs is extreem bewegelijk geweest en is van ruim 70 dollar gedaald naar onder de 50 dollar en is de laatste weken weer bezig met een herstel", aldus de analist voor de camera van ABM Financial News, eraan toevoegend dat Fugro grote klappen heeft gekregen als toeleverancier aan deze industrie.

Jellema is echter van mening dat de investeringen door de sector in bodemonderzoek, het vroegcyclische deel wat de bodemonderzoeker voornamelijk doet, ver is achtergebleven bij wat noodzakelijk is, dus "daar gaat het concern de komende tijd echt van profiteren", denkt hij. "Projecteer ik dit op de doelstellingen van Fugro zelf, dan handelt het aandeel op misschien 6 tot 7 keer de winst aan de onderkant van de eigen afgegeven verwachtingen, dan denk ik dat dit een uitstekende belegging kan zijn voor je portefeuille in 2019", concludeert de analist. "Maar dan moet de olieprijs wel enigszins stabiel tot licht stijgend zijn."

CEO Mark Heine van Fugro bestempelde 2018 als een keerpunt voor de resultaten van het concern, maar benadrukte "dat het duidelijk is dat de resultaten verder moeten worden verbeterd". De bodemonderzoeker focust zich op volumegroei, waarbij de operationele leverage, hogere prijzen en verbeterde productiviteit de marges moeten aanjagen.

Fugro streeft in de periode tussen 2021 en 2023 naar een rendement op het ingezette kapitaal, de zogeheten ROCE, van 10 tot 15 procent, een EBIT-marge van 8 tot 12 procent en een vrije kasstroom van 4 tot 7 procent van de omzet. Een prioriteit bij toewijzing van kapitaal is het realiseren van een autonome groei in combinatie met schuldafbouw.

Vooralsnog lijkt de olieprijs het concern geen strobreed in de weg te liggen. De olieprijs sloot donderdag voor de negende opeenvolgende handelsdag op rij hoger, wat de langste periode is in anderhalf jaar.

Behalve Lucerne Capital en Jellema zijn ook Degroof Petercam, Kempen & Co en ING positief over Fugro. Ze hebben elk een koopadvies voor het aandeel.

Geef een reactie