--- ---

Europese beurzen vrijdag overwegend lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 11 januari 2019

Lagere olieprijs en autosector trekken indices omlaag.

De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 349,20 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 10.887,46 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.781,34 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 6.918,18 punten.

Europese beurzen kwamen vrijdag onder druk te staan, waarbij met name druk op de autosector de indices omlaag trok. Oliefondsen stonden vanwege een lagere olieprijs tevens onder druk.

De markt volgde met argusogen de ontwikkelingen rond de Brexit. Het Britse pond zat stevig in het zadel na mediaberichten dat het kabinet van de Britse premier Theresa May de kans ziet toenemen op een vertraging van de Brexit. Het Britse parlement zal dinsdag stemmen over de deal die May met de Europese Unie sloot, maar marktvolgers twijfelen of zij voldoende steun zal weten te vergaren.

De autosector stond vrijdag onder druk, nadat Ford Motor donderdag aankondigde zijn Europese activiteiten te herzien. De autoproducent zal duizenden banen schrappen, fabrieken sluiten en modellen, die lage winsten genereren, schrappen.

Daarnaast lijkt er op korte termijn nog geen eind te komen aan de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Als de shutdown komende zaterdag nog niet is opgeheven, dan is dit langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Britse industrie in november 0,4 procent minder op maandbasis heeft geproduceerd en op jaarbasis ging het om een krimp van 1,5 procent. De cijfers waren flink slechter dan verwacht. De Britse economie groeide in november licht met 0,2 procent. De Britse economie groeide op jaarbasis met 1,4 procent.

De industriële productie in Spanje daalde in november ook, met 1,5 procent op maandbasis, na een stijging van 1,1 procent een maand eerder. Op jaarbasis lag de industriële productie in november zelfs 2,6 procent lager, indien aangepast voor kalendereffecten.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 1,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1471. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1525 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1498 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen verloor vrijdag 2,2 procent, terwijl Daimler 0,8 procent inleverde.

De oliesector stond tevens onder druk vanwege de lagere olieprijs. Royal Dutch Shell verloor 0,4 procent. BP daalde 1,2 procent.

UDG Healthcare noteerde 7,7 procent lager, terwijl Eurofins Scientific 3,5 procent daalde.

Britse huizenbouwers zaten daarentegen in de lift, vanwege positieve resultaten van Taylor Wimpey donderdag. Taylor Wimpey steeg 4,8 procent en sectorgenoot Persimmon won 4,4 procent.

Cie. Financière Richemont steeg 2,6 procent, nadat het concern over zijn derde kwartaal een stijging van de omzet van 25 procent rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De brede S&P index noteerde 0,3 procent lager.

Geef een reactie