Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 11 januari 2019 07:10

Europese beurzen openen hoger

 De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 32 punten voor de Duitse DAX, een plus van 15 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 25 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag dankzij een eindsprint overwegend hoger gesloten. De beurzen veerden aan het eind van de handelsdag op, nadat de Amerikaanse beurzen hoger noteerden.

De stemming was een groot deel van de dag minder positief dan voorgaande dagen. Volgens analist David Madden van CMC Markets was er minder optimisme rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Beurshandelaren willen graag de details weten van de uitkomst van de gesprekken. Ook rapporteerde China een lager dan verwachte stijging van de prijzen, wat de afnemende vraag in de tweede economie van de wereld onderstreept", aldus Madden.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zagen in december toenemende economische risico's in een klimaat van algemene onzekerheid, maar kozen er toch voor om het geldverruimingsprogramma te beëindigen, zo bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering in december. De afgelopen weken gingen de mondiale aandelenmarkten stevig op en neer, omdat beleggers signalen zagen van verzwakking in grote economieën zoals China en de eurozone. Renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve droegen bij aan de volatiliteit.

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank laten zien dat de beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's, zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

"Ze wilden er niet aan om te zeggen dat de balans van risico's overhelt naar de onderkant", zei De Groot. "Daarom hebben ze ervan gemaakt dat de balans in neerwaartse richting aan het verschuiven is."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in november op zowel maand- als op jaarbasis is gedaald, met respectievelijk 1,3 procent en 1,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Osram Licht verloor 5,8 procent. Topman Olaf Berlien zei in de Augsburger Allgemeinen dat hij "donkere wolken" ziet voor 2019. "De vraag naar LED neemt merkbaar af", voegde hij toe. De daling van de Chinese autoverkopen in de laatste drie maanden van 16 procent was "pijnlijk" voor Osram, aldus Berlien. Het Nederlandse Signify verloor 0,1 procent.

Het aandeel Halfords verloor liefst 22,2 procent, nadat het de verkoper van auto- en fietsonderdelen waarschuwde voor een lagere winst. Het retailbedrijf verwacht nu over 2018 een winst voor belastingen in een bandbreedte van 58 miljoen Britse pond en 62 miljoen Britse pond. In november ging het bedrijf nog uit van winst die circa 71 miljoen Britse pond zou bedragen.

Tesco won 2,2 procent na sterke kerstverkopen. De kerstomzet steeg het afgelopen jaar met een fraaie 2,2 procent. Het bedrijf bevestigde donderdag bovendien zijn outlook. Sectorgenoot J Sainsbury won 1,3 procent.

Marks and Spencer leverde 1,3 procent in. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 liep de verkoop van voedingswaren met 2,1 procent terug. Analisten hadden echter een nog grotere daling van 2,5 procent verwacht. Het bedrijf boekte opnieuw tegenvallende resultaten met kleding- en huishoudelijke artikelen.

Sodexo steeg 2,1 procent op de Franse beurs, nadat het schoonmaak- en cateringbedrijf over het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar een hogere omzet rapporteerde. Acquisities zorgden voor een hoger resultaat bij de Business & Administration divisie.

Cijfers over 2018 lieten zien dat Lufthansa nog altijd de grootste vliegtuigmaatschappij is in Europa. Met 142 miljoen passagiers troefde het Ryanair af. Het aandeel Lufthansa daalde desalniettemin 2,7 procent. Ryanair werd 0,8 procent duurder.

Euro STOXX 50 3.069,79 (-0,01%)
STOXX Europe 600 348,88 (+0,3%)
DAX 10.921,69 (+0,3%)
CAC 40 4.805,66 (-0,2%)
FTSE 100 6.,942.87 (+0,5%)
SMI 8.801,48 (+1,3%)
AEX 497,77 (+0,3%)
BEL 20 3.413,16 (+0,3%)
FTSE MIB 19.300,74 (+0,6%)
IBEX 35 8,856.80 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag iets lager.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een volatiele handelssessie licht hoger geëindigd. Het was de vijfde handelsdag op rij dat de beurzen hoger sloten.

Beleggers schudden zorgen over een vertraging van de Chinese economie en de shutdown van de Amerikaanse overheid van zich af. Ook was er negatief nieuws van Macy’s over de afgelopen feestdagenperiode. De warenhuisketen stelde dat de feestdagenverkopen vanaf half december teleurstellend waren verlopen en gaf donderdag een winstwaarschuwing af.

“De retailers hebben een slechte dag en dat weegt op de markten”, stelde strateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade. “Maar beleggers zijn niet in paniek en menen dat deze problemen bedrijfsgerelateerd zijn en niet gelden voor de gehele economie”, voegde Kinahan toe.

De consumenten- en producentenprijzen in China daalden vorige maand sterk. Dat maakt het moeilijker voor Beijing om de zwakke vraag op te krikken en wijst op een diepere economische neergang.

De kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump stoort Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell niet. Dat zei Powell donderdag in antwoord op vragen in de Economic Club of Washington. Trump heeft de afgelopen maanden diverse keren scherpe kritiek geuit op het rentebeleid van de Amerikaanse bank. Volgens Powell wordt hij “niet afgeleid door dit soort dingen”. Hij stelt dat de Fed geen “politieke factoren in overweging neemt”.

Powell zei verder dat de staat van de Amerikaanse economie nog solide steeds is, maar dat de mondiale economische groei wel afneemt. “De onderliggende cijfers wijzen nog niet op een vertraging van de Amerikaanse economie”, aldus de Fed-voorzitter. Powell sprak ook zijn bezorgdheid uit over de grote staatsschuld van de VS en de voortdurende shutdown van een deel van de Amerikaanse overheid.

Trump annuleerde vandaag zijn “zeer belangrijke reis” naar Davos, zo maakte hij vandaag op Twitter bekend. Het conflict met de Democraten over de muur bij de grens met Mexico houdt Trump thuis. Trump zou in Davos het World Economic Forum gaan bijwonen.

Trump dreigde donderdag ook met het uitroepen van de noodtoestand, als hij zijn zin niet krijgt met betrekking tot de muur bij de grens met Mexico. “Met de shutdown op dag 20 moeten we een overwinning krijgen”, zei Trump. Als zaterdag de shutdown nog steeds van kracht is, dan is het de langste shutdown in de geschiedenis van de VS.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week met 17.000 naar 216.000. Analisten rekenden vooraf op 230.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Macy's ging onderuit, nadat de warenhuisketen zijn winst- en omzetverwachting verlaagde, na zwakke decemberverkopen. Het aandeel verloor 17,7 procent van zijn waarde. Aandelen van andere retailbedrijven stonden donderdag eveneens onder druk, nadat Macy's zijn verwachtingen neerwaarts bijstelde. Zo verloor Tiffany’s 1,8 procent en Target 2,9 procent. Analist Adrienne Yih van Wolfe Research denkt dat 2018 misschien wel het piekjaar was voor retailers. Volgens Yih hebben veel retailbedrijven afgelopen jaar de omzet op peil gehouden met kortingen.

Warenhuis Kohl's zakte met 4,9 procent. Weliswaar verhoogde het bedrijf zijn winstverwachting, maar de autonome omzetgroei, in dezelfde winkels, vertraagde van 6,9 procent een jaar eerder tot slechts 1,2 procent.

Barnes & Noble verloor 15,7 procent. De boekverkoper meldde dat de winstverwachting met zo'n 10 procent kan worden verlaagd door reclamekosten en promotie-activiteiten.

De vraag is of sportschoenenfabrikant Nike ook aan het langste eind zal trekken tegen de EU. De mededingingswaakhond van de Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken van Nike met Nederland. Die zouden in strijd kunnen zijn met eerlijke concurrentie. Nike verloor 0,2 procent.

Twitter steeg 2,6 procent. Het kreeg van Bank of America een adviesverhoging naar Kopen. JP Morgan vindt het internetbedrijf een favoriet aandeel voor 2019.

Een mogelijke opvolger voor topman Laurence Fink van BlackRock dient zich aan. Mark Wiedman zal de internationale en strategische tak van de vermogensbeheerder gaan leiden, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Autofabrikant Ford meldde donderdag dat het banen wil schrappen om winstgevender te worden in Europa. Een alliantie met Volkswagen behoort tot de mogelijkheden. Het aandeel verloor 0,6 procent.

Bed Bath & Beyond zag zijn aandeel donderdag omhoog schieten. De woninginrichter overtrof woensdag nabeurs de verwachtingen van Wall Street met zijn vooruitblik naar het volgende boekjaar. Het aandeel noteerde donderdag 16,6 procent hoger.

S&P 500 index 2.596,64 (+0,5%)
Dow Jones index 24,001,92 (+0,5%)
Nasdaq Composite 6.986,07 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen, met een plus van 1,0 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,4 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 20.355,36 (+1,0%)
Shanghai Composite 2.546,89 (+0,5%)
Hang Seng 26.591,20 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1524. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1498 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1511 op de borden.

USD/JPY Yen 108,32
EUR/USD Euro 1,1524
EUR/JPY Yen 124,81

MACRO-AGENDA:
06:30 Faillissementen - December (NL)

09:00 Industriële productie - November (Spa)

09:00 Inflatie - December def. (Spa)

10:00 Industriële productie - November (Ita)

10:30 Industriële productie - November (VK)

10:30 Handelsbalans - November (VK)

10:30 Economische groei - November (VK)

14:30 Inflatie - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
Geen agendapunten


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie