--- ---

AEX vervolgt weg omhoog

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 11 januari 2019

Optimisme handelsconflict en milde Fed bepalen sentiment.

 Optimisme handelsconflict en milde Fed bepalen sentiment.

De AEX vond deze week de weg omhoog dankzij optimisme over een oplossing voor het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en een iets milder gestelde Federal Reserve.

Op een slotstand van 498,65 punten op vrijdag won de Amsterdamse hoofdindex deze week 1,4 procent. Vorige week vrijdag eindigde de AEX op 492,01 punten.

China en VS nader tot elkaar maar nog geen concrete oplossing

China en de Amerika hadden deze week een aantal ontmoetingen om te praten over een oplossing voor hun handelsconflict. Er is volgens beide partijen voortgang geboekt maar witte rook is er nog niet. De twee landen moeten voor 1 maart aanstaande een akkoord bereiken, anders treden alsnog nieuwe importheffingen in werking.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij reageerden beleggers toch wat teleurgesteld dat er nog geen doorbraak is in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten. "Er werd niet op gerekend, maar wel op gehoopt", aldus Schutte.

Vrijdag meldde The Wall Street Journal dat de Chinese toponderhandelaar Liu He vermoedelijk op 30 en 31 januari in Washington zal onderhandelen met handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin.

Shutdown-overleg muurvast

Daar waar de Amerikaanse president Donald Trump deze week wat progressie kon claimen in het handelsconflict met China, verlopen de gesprekken met de Democraten om de gedeeltelijke shutdown van Amerikaanse overheidsdiensten op te heffen juist uiterst moeizaam. Inzet voor Trump is geld voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico en daar gaan de Democraten tot nu toe niet in mee.

Een toespraak over het belang van grensbewaking die de Amerikaanse president deze week hield in de Oval Office veranderde daar niets aan. Mogelijk zal de president spoedig de noodtoestand afkondigen om zo alsnog financiering vrij te maken voor de muur. Vanwege de shutdown krijgen honderdduizenden ambtenaren niet uitbetaald.

De impasse heeft ook invloed op de dollar, volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe, omdat een oplossing nog ver weg lijkt. "Elke dag brengt het weer meer schade toe aan de Amerikaanse economie", aldus Hordijk.

Fed verdeeld over renteverhoging

De notulen van de Federal Reserve toonden deze week dat er verdeeldheid heerste in de FOMC om de rente in december te verhogen. Die verhoging kwam er wel, maar de meeste beleidsmakers lijken geduld te hebben met verdere renteverhogingen. Daarmee lijkt het onwaarschijnlijk dat de federal funds rate, momenteel in een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent in het eerste kwartaal van 2019 verder wordt verhoogd.

Voorzitter Jerome Powell benadrukte deze week dat de Amerikaanse economie er goed voor staat, maar dat de mondiale groei wel afneemt. Ook blijft de Fed flexibel met eventuele toekomstige renteverhogingen. Over de kritiek die Trump eerder op de centrale bank had, zei hij dat hij niet wordt afgeleid door dat soort dingen.

De Fed-notulen en opmerkingen van diverse bestuurders duiden erop dat de Fed wat minder verkrappingsgezind is, volgens valuta-specialist Georgette Boele van ABN AMRO. "Beleggers verwachten nu geen renteverhoging meer door de Amerikaanse centrale bank. Wij hebben ook onze voorspellingen aangepast van één stapje van 25 basispunten naar geen renteverhoging [in 2019]."

ECB wikt en weegt bewoordingen

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank lieten juist zien dat beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's. Dit concludeerde marktanalist Elwin de Groot van Rabobank uit de verslaglegging die deze week werd vrijgegeven.

"Daarom hebben ze ervan gemaakt dat de balans in neerwaartse richting aan het verschuiven is." Volgens De Groot was er wel een groep ECB-beleidsmakers die de risico's als neerwaarts gericht wilde aanduiden. Maar de meerderheid was daar niet voor. Een te negatieve beoordeling van de risicobalans zou het moeilijker maken om uit te leggen waarom de ECB bij de vergadering definitief besloot om niet verder te gaan met het opkopen van meer obligaties op de markt.

Volgens De Groot hangt de keuze van de ECB om het ruime monetaire beleid langzamerhand vaarwel te zeggen allemaal sterk af van de aanname dat de negatieve schokken voor de wereldeconomie van het afgelopen jaar van puur tijdelijke aard zijn.

De euro steeg deze week met ruim een procent tot boven de 1,15 dollar, maar zakte vrijdagmiddag wel iets terug. "Als het huidige beleggerssentiment, dat licht positief is, aanhoudt, verwachten we een verdere verzwakking van de dollar, vooral ten opzichte van de euro", aldus valutaspecialist Boele van ABN AMRO. "Er ligt weerstand net boven het niveau van 1,16. Mocht dit niveau gepasseerd worden dan kan de euro/dollar op korte termijn richting 1,18 stijgen."

Olie steeg deze week doordat de dollar verzwakte. Daarnaast waren er berichten dat de olieminister van Saoedi-Arabië de oliemarkt wil stabiliseren door de export in te perken. Vrijdag werd een vat West Texas Intermediate ongeveer een half procent duurder op 52,75 dollar. Op weekbasis steeg de prijs voor een vat olie ruim 10 procent.

Volgende week

Veel aandacht gaat uit naar de verwachte stemming over de brexit-deal in het Britse parlement op dinsdag. De kans is nog altijd klein dat een meerderheid voor stemt. Mocht de deal inderdaad worden verworpen, dan heeft premier Theresa May slechts beperkt de tijd om met een alternatief te komen.

The Evening Standard meldde vrijdag dat de brexit op 29 maart aanstaande mogelijk wordt uitgesteld, hoewel een persvoorlichter van Theresa May dit ontkent. "Uitstel zou voorlopig in ieder geval een chaotische exit van het VK uit de EU voorkomen", volgens analist Hordijk van Monex Europe.

Verder kunnen beleggers zich volgende week richten op Europese inflatiecijfers en economische publicaties over de industriële productie in de eurozone. Op woensdagavond verschijnt het Beige Book dat geldt als leidraad voor het komende rentebesluit van de Fed.

Op bedrijfsvlak kunnen de markten zich opmaken voor de start van het internationale kwartaalcijferseizoen. Onder meer streamingdienst Netflix en Amerikaanse grootbanken publiceren volgende week kwartaalresultaten.

"Ik verwacht meer van hetzelfde", zei Jon Curran, senior beleggingsstrateeg bij Aberdeen Standard Investments over de aanstaande bedrijfscijfers van de Amerikaanse grootbanken. "Ze zullen wijzen op de volatiliteit op de kapitaalmarkten richting het eind van het kwartaal", voorspelt de beleggingsstrateeg.

De Nederlandse bedrijfsagenda is volgende week nog wat mager; alleen SnowWorld publiceert jaarcijfers.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was deze week Galapagos, dat 7,7 procent steeg na een behoorlijke nieuwsstroom rond het aandeel. Het biotechbedrijf breidde onder meer zijn klinische fibrose-programma uit met de start van een Fase 2a-studie, waarbij GLPG1690 wordt getest als potentiële behandeling tegen systemische sclerose. Galapagos en het Canadese Fibrocor Therapeutics gaan daarnaast samenwerken in de vorm van een nieuw gemeenschappelijk onderzoeksprogramma voor longfibrose en andere indicaties. Ook lanceerde Galapagos een Fase 1-studie met GLPG3312, een eerste generatie compound, tegen een nieuwe, nog niet bekendgemaakte target klasse in ontstekingsziekten. Tijdens een biotech conference in de VS sprak CEO Onno van de Stolpe zijn vertrouwen uit over dit Toledo-compound. Verder werd bekend dat Sands Capital een belang van 5,7 procent in Galapagos heeft genomen.

AkzoNobel, Heineken en ASR Nederland kregen deze week adviesverlagingen. Degroof Petercam verlaagde het advies voor AkzoNobel van Houden naar Reduceren, bij een koersdoel van 62,00 euro. Analist Nathalie Debruyne meent dat de Chinese economische groeivertraging het verfbedrijf meer zal raken dan zijn branchegenoten, omdat AkzoNobel een grotere blootstelling heeft aan de Chinese markt. De analist vindt ook de consensus voor 2019 te optimistisch. Het aandeel eindigde op weekbasis 0,2 procent hoger.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor het aandeel Heineken van Kopen naar Verkopen, waarbij het koersdoel werd verlaagd van 95,00 naar 73,00 euro. In de opkomende markten komen de winsten van bierbrouwers volgens Goldman Sachs onder druk te staan. De grootste risico's liggen in Nigeria, Brazilië en Vietnam. Gezamenlijk zijn deze drie landen goed voor ongeveer 20 procent van de EBIT van Heineken in 2018. Het aandeel verloor op weekbasis 0,3 procent.

Het Houden advies dat Kepler Cheuvreux had op ASR Nederland ging deze week omlaag naar Reduceren, terwijl het koersdoel neerwaarts werd bijgesteld van 34,60 naar 33,60 euro. Analisten van Kepler merkten op dat het koersverloop van het aandeel ASR samenhangt met consolidatie in de Nederlandse verzekeringsmarkt. Volgens de marktvorser heeft het bestuur van ASR zichzelf duidelijke doelstellingen opgelegd en wil de verzekeraar graag deals sluiten. Het aandeel steeg ten opzichte van vorige week 0,8 procent.

ING Groep verloor op weekbasis 0,1 rocent. UBS en ABN AMRO verlaagden het koersdoel op het aandeel. De koopaanbevelingen bleven echter staan.

Philips gaat de rapportering van de drie afzonderlijke segmenten Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics en Personal Health stroomlijnen. Zo valt de divisie Sleep & Respiratory Care bijvoorbeeld niet langer meer onder Personal Health, maar onder Connected Care.

"Analisten zullen hier droevig van worden", meent analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. Volgens de analist lijkt Philips weer een manier te hebben gevonden om de cijfers te veranderen. "Het lijkt erop dat het bedrijf een rookgordijn optrekt en dat is buitengewoon vervelend", aldus Versteeg. Het aandeel steeg deze week 1,4 procent.

KPN maakte plannen bekend om op termijn een aantal merken, waaronder Telfort en XS4ALL onder te brengen onder de KPN-vlag. "KPN-merken als Ortel, Simyo en Argeweb blijven zelfstandige merken", zei een woordvoerder van het telecombedrijf. Het aandeel verloor deze week 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX.

In de Midcap deed Adyen het goed. De betaaldienst won x procent ten opzichte van afgelopen vrijdag. Bank of America Merrill Lynch zette het aandeel op zijn kooplijst. Volgens de analisten kan Adyen sterk blijven profiteren van het toegenomen aantal digitale betalingen. En er is ruimte voor opwaarts potentieel voor het aandeel, menen de analisten. Adyen steeg deze week 10,2 procent.

De sterkste stijger in de AMX was Fugro, dat op weekbasis 17,7 procent won. Portfoliomanager Thijs Hovers van Lucerne Capital schreef deze week op de website van Barron's dat het aandeel de komende twee jaar makkelijk in waarde kan verdubbelen, als de vraag in de sector weer terugkeert.

Takeaway.com verloor deze week 0,4 procent na een trading update. De maaltijdbezorger verwerkte in het afgelopen kwartaal 29,9 miljoen bestellingen, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 55 procent. In Nederland trok de ordergroei met 18 procent aan, in Duitsland met 37 procent. In het vierde kwartaal verwerkte Takeaway voor het eerst meer orders in Duitsland dan in Nederland en het bedrijf verwacht dat er meer groei is te realiseren in deze markt. Volgens ING houdt het momentum aan voor de maaltijdbezorger en waren de groeicijfers conform verwachting. Barclays besloot vrijdag om het koersdoel te verhogen van van 69,40 naar 79,00 euro.

Onder de kleinere fondsen deed Fagron het goed. Op weekbasis steeg het aandeel van de specialist in magistrale bereidingen maar liefst 9,2 procent nadat Bank Degroof Petercam het advies verhoogde van Toevoegen naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijstelde van 17,50 euro naar 19,00 euro. Volgens analist Frank Claassen biedt Fagron goed zicht op groei en betere marges, in een aantrekkelijke mix en een gezonde kasstroom voor waardevolle overnames.

Heijmans was koploper in de AScX met een winst van 12,3 procent. De bouwer kondigde aan dat het een opdracht heeft binnengehaald voor het ontwerp en de realisatie van het project N629 Oosterhout – Dongen inclusief aansluiting naar de A27. Financiële details werden niet vermeld.

Wessanen zag de beurswaarde deze week met 9,3 procent toenemen. Degroof Petercam verhoogde het advies van Reduceren naar Houden, nadat de recente koersval volgens de analist inmiddels wel voldoende is geweest.

Het lokaal genoteerde Lavide leverde 7,2 procent in. De nieuwe topman van Lavide heeft zijn plannen ontvouwd. In plaats van kinderopvang gaat Lavide zich richten op hospitality. Dat betekent dat de huidige activiteiten worden verkocht en CEO Salar Azimi verschillende hotels en een voetbalclub zal inbrengen als nieuwe activiteiten.

Geef een reactie