--- ---

Powell vindt kritiek van Trump niet storend

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 10 januari 2019

Staat Amerikaanse economie nog steeds solide volgens Fed-voorzitter.

 De kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump stoort voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve niet. Dat zei Powell donderdag in antwoord op vragen in de Economic Club of Washington.

Trump heeft de afgelopen maanden diverse keren scherpe kritiek geuit op het rentebeleid van de Amerikaanse bank. Hij zei dat hij spijt had van de aanstelling van Powell tot voorzitter van de Fed. "Ik geef niemand de schuld, ik zeg alleen dat de Fed de weg kwijt is met wat zij doen", zei Trump bijvoorbeeld.

Volgens Powell wordt hij "niet afgeleid door dit soort dingen". Hij stelt dat de Fed geen "politieke factoren in aanmerking neemt". Hij gaf ook aan dat hij nog geen uitnodiging van Trump voor een gesprek heeft gehad. Mocht er wel een uitnodiging komen, dan zou Powell die niet afslaan.

Powell zei verder dat de staat van de Amerikaanse economie nog solide steeds is, maar dat de mondiale economische groei wel afneemt. "De onderliggende cijfers wijzen nog niet op een vertraging van de Amerikaanse economie”, aldus de Fed-voorzitter. De handelsoorlog tussen de VS en China laat volgens de bankier nog geen sporen na bij de Chinese of Amerikaanse economie. "De vertraging van de Chinese economie is wel een bron van zorg", aldus Powell.

Powell meent dat een verlenging van de shutdown van een deel van de Amerikaanse overheid een negatief effect zal hebben op de Amerikaanse economie. Er lijkt door het conflict tussen Trump en de Democraten over de financiering van een muur aan de grens met Mexico nog geen einde te komen aan de shutdown.

Geef een reactie