fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 10 januari 2019

Europese beurzen sluiten hoger

 De Europese beurzen zijn donderdag dankzij een eindsprint overwegend hoger gesloten. De beurzen veerden aan het eind van de handelsdag op, nadat de Amerikaanse beurzen hoger noteerden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 348,88 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 10.921,59 punten en de Franse CAC 40 was een uitzondering met een min van 0,2 procent op 4.805,66 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,5 procent hoger op 6.942,87 punten.

De stemming was een groot deel van de dag minder positief dan voorgaande dagen. Volgens analist David Madden van CMC Markets was er minder optimisme rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Beurshandelaren willen graag de details weten van de uitkomst van de gesprekken. Ook rapporteerde China een lager dan verwachte stijging van de prijzen, wat de afnemende vraag in de tweede economie van de wereld onderstreept", aldus Madden.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zagen in december toenemende economische risico's in een klimaat van algemene onzekerheid, maar kozen er toch voor om het geldverruimingsprogramma te beëindigen, zo bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering in december. De afgelopen weken gingen de mondiale aandelenmarkten stevig op en neer, omdat beleggers signalen zagen van verzwakking in grote economieën zoals China en de eurozone. Renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve droegen bij aan de volatiliteit.

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank laten zien dat de beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's, zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

"Ze wilden er niet aan om te zeggen dat de balans van risico's overhelt naar de onderkant", zei De Groot. "Daarom hebben ze ervan gemaakt dat de balans in neerwaartse richting aan het verschuiven is."

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in november op zowel maand- als op jaarbasis is gedaald, met respectievelijk 1,3 procent en 1,2 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1511. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1541 op de borden.

Olie noteerde donderdag licht lager.

Bedrijfsnieuws

Osram Licht verloor 5,8 procent. Topman Olaf Berlien zei in de Augsburger Allgemeinen dat hij "donkere wolken" ziet voor 2019. "De vraag naar LED neemt merkbaar af", voegde hij toe. De daling van de Chinese autoverkopen in de laatste drie maanden van 16 procent was "pijnlijk" voor Osram, aldus Berlien. Het Nederlandse Signify verloor 0,1 procent.

Het aandeel Halfords verloor liefst 22,2 procent, nadat het de verkoper van auto- en fietsonderdelen waarschuwde voor een lagere winst. Het retailbedrijf verwacht nu over 2018 een winst voor belastingen in een bandbreedte van 58 miljoen Britse pond en 62 miljoen Britse pond. In november ging het bedrijf nog uit van winst die circa 71 miljoen Britse pond zou bedragen.

Tesco won 2,2 procent na sterke kerstverkopen. De kerstomzet steeg het afgelopen jaar met een fraaie 2,2 procent. Het bedrijf bevestigde donderdag bovendien zijn outlook. Sectorgenoot J Sainsbury won 1,3 procent.

Marks and Spencer leverde 1,3 procent in. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018 liep de verkoop van voedingswaren met 2,1 procent terug. Analisten hadden echter een nog grotere daling van 2,5 procent verwacht. Het bedrijf boekte opnieuw tegenvallende resultaten met kleding- en huishoudelijke artikelen.

Sodexo steeg 2,1 procent op de Franse beurs, nadat het schoonmaak- en cateringbedrijf over het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar een hogere omzet rapporteerde. Acquisities zorgden voor een hoger resultaat bij de Business & Administration divisie.

Cijfers over 2018 lieten zien dat Lufthansa nog altijd de grootste vliegtuigmaatschappij is in Europa. Met 142 miljoen passagiers troefde het Ryanair af. Het aandeel Lufthansa daalde desalniettemin 2,7 procent. Ryanair werd 0,8 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag bij het sluiten van de Europese beurzen vlak tot hoger. De S&P 500 index noteerde rond de slotstand van woensdag.

De Aandeelhouder TV

november 20, 2019

AEX-video 20 november 2019 – Nico Bakker (BNP Paribas Markets)

november 19, 2019

AEX 19 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 19, 2019

Bob Homan (ING): ‘Koop meer aandelen’ – #BeursInside

november 19, 2019

Pitches: Vooruitblikken aan einde van het jaar lastig: Dit kun je doen – #BeursInside

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
20 nov 10:44 Marco Knulst

Bitcoin en de cavia-theorie

20 nov 08:43 Bas Heijink

Laatste fase AEX stijging?

15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO