--- ---

ECB vindt klimaat fragiel en fluïde

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 10 januari 2019

Centrale bank stopt met opkopen ondanks oplopende risico's.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zagen in december toenemende economische risico's in een klimaat van algemene onzekerheid, maar kozen er toch voor om het geldverruimingsprogramma te beëindigen. Dat bleek donderdag uit de notulen van de beleidsvergadering in december.

De afgelopen weken gingen de mondiale aandelenmarkten stevig op en neer, omdat beleggers signalen zagen van verzwakking in grote economieën zoals China en de eurozone. Renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve droegen bij aan de volatiliteit.

Tijdens hun vergadering op 12 en 13 december worstelden beleidsmakers van de ECB met de vraag, hoe ze moesten omgaan met de toenemende onzekerheden over de wereldhandel, Brexit en de volatiliteit in financiële markten.

"Er werd benadrukt dat de situatie fragiel en fluïde blijft, terwijl risico's snel weer op de voorgrond kunnen treden of nieuwe onzekerheden kunnen opdoemen", stelde het verslag van de vergadering.

Desondanks besloten de beleidsmakers dat de vooruitzichten van de economie van de eurozone op de middellange termijn solide zijn, gezien de sterke arbeidsmarkten en de stijgende lonen.

De ECB formaliseerde daarom een eerdere beslissing om het obligatie-opkoopprogramma ter waarde van 2,5 biljoen euro uit te faseren. De ECB is vanaf januari gestopt met het opkopen van nieuwe obligaties in het zogeheten quantitative easing-programma of QE, dat is bedoeld om de inflatie te stimuleren.

Geef een reactie