--- ---

EC start diepgaand onderzoek naar belastingafspraken Nederland en Nike

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 10 januari 2019

Voorlopige analyse keurde belastingconstructie af.

 De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld om na te gaan of de belastingafspraken, zogeheten fiscale ruling, die Nederland met Nike heeft gemaakt, de onderneming een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van concurrenten. Dit meldde de Europese Commissie donderdag.

"Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten", zei eurocommissaris Margrethe Verstager, verantwoordelijk voor mededinging.

Verstager zei de fiscale behandeling van Nike in Nederland zorgvuldig te onderzoeken om na te gaan of deze in overeenstemming is met de EU-regels voor staatssteun.

Het formele onderzoek betreft twee groepsmaatschappijen van de sportkledinggigant, namelijk Nike European Operations Netherlands BV en Converse Netherlands BV. Deze twee werkmaatschappijen zijn belast met de promotie en de ontwikkeling van de verkoop van Nike- en Converse-producten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en registeren alle verkoopinkomsten uit deze regio

Een voorlopige analyse leverde de nodige kanttekeningen op. Door de opening van een diepgaand onderzoek krijgen Nederland en belanghebbende partijen de kans om opmerkingen in te dienen, aldus de Commissie.

Geef een reactie