fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 10 januari 2019 15:35

Beursblik: ECB in debat over balans van risico’s

De notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank laten zien dat de beleidsmakers worstelden met de aanduiding van de balans van de risico's. Dat zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

"Ze wilden er niet aan om te zeggen dat de balans van risico's overhelt naar de onderkant", zei De Groot. "Daarom hebben ze ervan gemaakt dat de balans in neerwaartse richting aan het verschuiven is."

Volgens De Groot was er wel een groep ECB-beleidsmakers die de risico's als neerwaarts gericht wilde aanduiden. Maar de meerderheid was daar niet voor. Een te negatieve beoordeling van de risicobalans zou het moeilijker maken om uit te leggen waarom de ECB bij de vergadering definitief besloot om niet verder te gaan met het opkopen van meer obligaties op de markt.

Volgens De Groot hangt de keuze van de ECB om het ruime monetaire beleid langzamerhand vaarwel te zeggen allemaal vrij sterk op de aanname dat de negatieve schokken voor de wereldeconomie van het afgelopen jaar van puur tijdelijke aard zijn. "Maar dat is een aanname."

Rabobank denkt zelf dat bijvoorbeeld het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China niet van tijdelijke aard is. Weliswaar is president Donald Trump gevoelig voor negatieve marktbewegingen, maar de haviken in zijn kamp zijn bereid om een prijs te betalen voor de handelsbelemmeringen die zij koste wat kost willen opwerpen tussen China en de Verenigde Staten. "We zijn sceptisch over een serieuze deal tussen Trump en China", aldus De Groot.

Aan de andere kant zou er over de Brexit wel op korte termijn meer duidelijkheid kunnen komen. Een 'harde Brexit' lijkt steeds verder weg, nu het Britse parlement heeft laten blijken dat het de zaak niet zo ver wil laten komen.

Volgens De Groot zullen de economische data de komende week cruciaal zijn voor de vraag of de ECB zijn 'forward guidance' moet aanpassen. Als die cijfers wijzen op een verdere economische vertraging, met name de inkoopmanagersindices, dan zou de centrale bank wel eens kunnen zeggen dat de rente zeker dit jaar niet meer zal worden verhoogd. Tot nu toe is de indicatie dat dit tot en met de zomer niet zal gebeuren.

De marktanalist denkt dat zo'n bijstelling nog wel enig effect kan hebben op de markt, omdat het startpunt van de renteverhogingen is gekoppeld aan het moment waarop de ECB de herinvestering van ingekochte obligaties gaat afbouwen. Tussen die twee stappen zal overigens nog een lange tijd zitten, heeft de centrale bank al laten weten.

Aan de andere kant gelooft de markt nu al niet meer dat de rente binnen afzienbare tijd omhoog gaat, dus die veronderstelde 'leverage' die de ECB hoopt te hebben door de eerste renteverhoging verder naar de toekomst te verschuiven, kan wel eens tegenvallen, zei de marktanalist.

Ten aanzien van de Federal Reserve verwacht Rabobank dat er in maart nog een renteverhoging volgt, waarbij dan tegelijk een pauze zal worden aangekondigd. De vraag is of het dan niet te laat is, voordat de Amerikaanse economie in een recessie terecht komt.

De Aandeelhouder TV

januari 23, 2020

Rentebesluit ECB en bedrijfscijfers | 23 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 22, 2020

AEX 22 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2020

ASML start aandeleninkoop | 22 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2020

Analisten te somber gestemd voor kwartaalcijfers

Columns

Nieuw
23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector

22 jan 17:07 Edward Loef

LOEF Technische Surveillance Week 4/20

22 jan 17:47 Jaap Koelewijn

Het bezit van de zaak