Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 9 januari 2019

Wall Street sluit weer hoger

 De Amerikaanse beurzen zijn woensdag voor de vierde dag op rij hoger gesloten, gesteund door optimisme over een handelsdeal en na de publicatie van de notulen van de Federal Reserve.

De grootste winsten waren er voor vastgoedfondsen en internetaandelen, en ook Apple en andere techreuzen hielpen mee.

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,4 procent hoger op 2.584,96 punten, de Dow Jones-index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent.

De winsten liepen wat terug na de publicatie van de notulen. Die bevestigden dat de beleidsmakers van de Fed geen haast hebben om de rente in 2019 verder te verhogen.

Dat duidt op een grote kans dat het tempo van renteverhogingen zal vertragen, onder invloed van zorgen over vertragende wereldeconomie, handelsconflicten en dalende aandelenkoersen. Twee Fed-beleidsmakers bevestigden deze meer duifachtige houding in toespraken voorafgaand aan de publicatie van de notulen.

De afgelopen maanden stonden de aandelenmarkten en andere risicovolle beleggingscategorieën onder druk door de vrees dat het handelsconflict tussen de VS en China de mondiale economie pijn zal doen. Die vrees werd bevestigd door een omzetwaarschuwing van Apple en winstwaarschuwing van Samsung. Sommige analisten zijn echter nog steeds optimistisch dat beide partijen een compromis kunnen bereiken.

De gesprekken tussen Beijing en Washington werden woensdag voortgezet na berichten dat er op maandag en dinsdag geleidelijk progressie was geboekt over nieuwe handelsafspraken tussen de twee grootmachten. Een definitieve deal zou nog ver weg zijn.

"We wachten nog op de details van beide partijen, maar het lijkt erop dat de bijeenkomst goed is gegaan, Dit heeft het vertrouwen van beleggers een zetje gegeven. Sommige structurele problemen zijn nog niet verdwenen, maar momenteel verkeren de beurshandelaren in een goede stemming", stelde analist David Madden van CMC Markets.

Volgens persbureau Bloomberg is de Amerikaanse president Donald Trump bereidwilliger geworden om een overeenkomst met China te sluiten, om de aandelenmarkten op Wall Street weer te laten stijgen. Gisteren zei Trump nog op Twitter dat de gesprekken "erg goed" verliepen.

Intussen blijft de Amerikaanse overheid in de 'shutdown'-modus, door de impasse tussen president Trump en het Congres over de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Trump noemde de muur in een speech dinsdagavond absoluut noodzakelijk. Het Congres wil daar geen vijf miljard dollar voor vrijmaken.

De euro/dollar noteerde op 1,1553. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1467 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1440 op de borden.

De olieprijs steeg woensdag fors, nadat Saoedi-Arabië aankondigde het voortouw te zullen nemen om de markt in balans te brengen. Het koninkrijk zou volgens commentatoren mikken op een olieprijs boven 80 dollar per vat, om de geplande investeringen in een minder olie-afhankelijke economie te kunnen bekostigen.

De olieprijs steeg 5,2 procent tot 55,36 voor de februari-future in New York en met 4,6 procent voor Brent-olie, tot 61,37 dollar.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg 1,7 procent en was daarmee een van de grootste stijgers in de Dow Jones-index. Topman Tim Cook zei dinsdag dat de gezondheid van het bedrijf beter is dan ooit. Het salaris vsn de topman steeg vorig boekjaar met bijna een kwart tot 16 miljoen dollar. Onlangs gaf Apple nog een omzetwaarschuwing, vanwege een tegenvallende vraag naar smartphones in China. Volgens de Nikkei Asian Review zou Apple eind 2018 zijn leveranciers hebben gevraagd de productie van nieuwe iPhones met 10 procent te verlagen.

Het aandeel Constellation Brands zakte 12,5 procent, na de publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Die waren beter dan verwacht, maar een verlaging van de outlook zorgde voor de koersdaling. Het drankenbedrijf produceert onder meer Corona, Robert Mondavi en Svedka Vodka.

Lennar heeft in de laatste drie maanden van 2018 goed gepresteerd, zo bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse huizenbouwer, met een flinke omzetgroei en een ruime verdubbeling van de winst. CEO Stuart Miller was tevreden over de resultaten, maar merkte ook op dat tegen het einde van het kwartaal de verkopen vertraagden als gevolg van hogere huizenprijzen en stijgende hypotheekrentes. Ondanks deze tegenwind blijft Miller positief over de vooruitzichten, met lage werkloosheid, hogere lonen en lage voorraden. Het aandeel steeg 7,9 procent.

TechnipFMC werd 2,6 procent duurder. De dienstverlener aan de olie-industrie sloot een offshore-deal met Saudi Aramco.

Chesapeake Energy publiceerde verrassend goede verwachtingen voor de productie in het vierde kwartaal. Het olie- en aardgasbedrijf werd 12,9 procent meer waard.

Rode cijfers waren er voor telecomreus Verizon, dat 2,2 procent inleverde, frisdrankmaker Coca-Cola en levensmiddelenproducent Procter & Gamble.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen