Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 9 januari 2019

Wall Street koerst af op hogere opening

 De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk licht hoger openen. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,4 procent hoger.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond hoger. "De beurzen zijn gestegen, nu de onderhandelingen tussen VS en China zijn afgelopen. De gesprekken zijn volgens de laatste berichten positief afgesloten. We wachten nog op de details van beide partijen, maar het lijkt erop dat de bijeenkomst goed is gegaan, Dit heeft het vertrouwen van beleggers een zetje gegeven. Sommige structurele problemen zijn nog niet verdwenen, maar momenteel verkeren de beurshandelaren in een goede stemming", stelde analist David Madden van CMC Markets.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten zei dat vermoedelijk donderdag de resultaten van de onderhandelingen bekend zullen worden gemaakt.

Volgens persbureau Bloomberg is de Amerikaanse president Donald Trump meer bereid om een overeenkomst met China te sluiten, om zo een rally op Wall Street op gang te brengen. Gisteren zei Trump nog op Twitter dat de gesprekken "erg goed" verliepen.

Shutdown duurt voort

Een muur langs de zuidelijke grens van de Verenigde Staten met Mexico is de sleutel voor nationale veiligheid, zei de Trump afgelopen nacht op televisie. Een muur is "absoluut noodzakelijk voor de grensbewaking", stelde Trump in een speech van negen minuten. Aangezien de Democraten niet bereid zijn om ruim 5 miljard dollar vrij te maken voor de muur, is er inmiddels al achttien dagen sprake van een shutdown, waardoor een deel van het federale overheidsapparaat op slot zit. Het is nog een kwestie van dagen en het gaat om de langste shutdown in de geschiedenis.

Vanmiddag worden de wekelijkse olievoorraden bekendgemaakt. Vanavond volgt de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve in december. Eerder deze week zei valutaspecialist Stefan Koopman van Rabobank dat hij weinig verwacht van de notulen, na de gematigde opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell afgelopen vrijdag.

Voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed zei dinsdag in The Wall Street Journal dat hij positief blijft over de Amerikaanse economie, maar dat hij ook bevreesd is voor een recessie, als de Amerikaanse centrale bank blijft doorgaan met meer renteverhogingen.

De euro/dollar noteerde op 1,1462. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1467 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1440 op de borden.

De olieprijs steeg woensdag. Een februari-future West Texas Intermediate liep met 2,9 procent op tot 51,19 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,5 procent duurder werd op 60,20 dollar. De prijs van een vat WTI-olie kwam hiermee voor het eerst sinds half december weer boven de 50 dollar, gedreven door optimisme over de gesprekken tussen de VS en China. Ook Brent-olie noteerde voor het eerst sinds half december weer boven de 60 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,3 procent. Topman Tim Cook en andere bestuursleden van het techbedrijf blijken in het boekjaar 2018, dat in september eindigde, een flinke salarisverhoging te hebben gekregen. Het salaris van Cook steeg met 22 procent naar 15,7 miljoen dollar, de tweede jaarlijkse salarisverhoging op rij, zo blijkt een melding van Apple over het fiscale jaar. Onlangs gaf Apple nog een omzetwaarschuwing, vanwege een tegenvallende vraag naar smartphones in China. Volgens de Nikkei Asian Review zou Apple eind 2018 zijn leveranciers hebben gevraagd de productie van nieuwe iPhones met 10 procent te verlagen.

Het aandeel Constellation Brands zakte 12 procent, na de publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Die waren beter dan verwacht, maar een verlaging van de outlook zorgde voor de koersdaling. Het drankenbedrijf produceert onder meer Corona, Robert Mondavi en Svedka Vodka.

Lennar heeft in de laatste drie maanden van 2018 goed gepresteerd, zo bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse huizenbouwer, met een flinke omzetgroei en een ruime verdubbeling van de winst. CEO Stuart Miller was tevreden over de resultaten, maar merkte ook op dat tegen het einde van het kwartaal de verkopen vertraagden als gevolg van hogere huizenprijzen en stijgende hypotheekrentes. Ondanks deze tegenwind blijft Miller positief over de vooruitzichten, met lage werkloosheid, hogere lonen en lage voorraden. Het aandeel opent vermoedelijk hoger.

Slotstanden

De Dow Jones index steeg dinsdag 1,1 procent naar 23.787,45 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,0 procent op 2.574,41 punten en techbeurs Nasdaq werd 1,1 procent duurder op 6.897,00 punten.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen