Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 9 januari 2019 20:32

Vierde winstdag voor Wall Street

 De Amerikaanse beurzen koersten donderdag voor de vierde dag op rij op winst, gesteund door optimisme over een handelsdeal, nadat de publicatie van de notulen van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve weinig verrassingen opleverde.

De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,3 procent hoger op 2.582,54 punten, de Dow Jones-index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,8 procent.

De winsten waren iets kleiner dan voorafgaand aan de publicatie van de notulen, woensdagavond om 8 uur. Uit de notulen bleek dat de beleidsmakers van de Fed geen haast hebben met verdere verhoging van de rente in 2019, wat duidt op een grote kans dat het tempo van renteverhogingen zal vertragen, mede door de zorgen over vertragende wereldeconomie, handelsconflicten en dalende aandelenkoersen.

De afgelopen maanden stonden de aandelenmarkten en andere risicovolle beleggingscategorieën onder druk door de vrees dat het handelsconflict tussen de VS en China de mondiale economie pijn zal doen. Sommige analisten zijn echter nog steeds optimistisch dat beide partijen een compromis kunnen bereiken.

De gesprekken tussen Beijing en Washington werden woensdag voortgezet na berichten dat er
op maandag en dinsdag geleidelijk progressie was geboekt over nieuwe handelsafspraken tussen de twee grootmachten. Een definitieve deal zou nog ver weg zijn.

"We wachten nog op de details van beide partijen, maar het lijkt erop dat de bijeenkomst goed is gegaan, Dit heeft het vertrouwen van beleggers een zetje gegeven. Sommige structurele problemen zijn nog niet verdwenen, maar momenteel verkeren de beurshandelaren in een goede stemming", stelde analist David Madden van CMC Markets.

Volgens persbureau Bloomberg is de Amerikaanse president Donald Trump bereidwilliger geworden om een overeenkomst met China te sluiten, om de aandelenmarkten op Wall Street weer te laten stijgen. Gisteren zei Trump nog op Twitter dat de gesprekken "erg goed" verliepen.

Intussen blijft de Amerikaanse overheid in de 'shutdown'-modus, door de impasse tussen president Trump en het Congres over de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Trump noemde de muur in een speech dinsdagavond absoluut noodzakelijk. Het Congres wil hier geen 5 miljard dollar voor vrijmaken.

Om 8 uur woensdagavond publiceert de Federal Reserce de notulen van de laatste beleidsvergadering in december. De vraag is hoeveel indruk de publicatie zal maken, nadat de dollar woensdag al een stap terug deed, in reactie op uitspraken van twee Fed-bestuurders die wezen op een 'pas op de plaats' in het Amerikaanse rentebeleid. De voorzitter van de Chicago Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, zei dat een volgende renteverhoging nog wel even op zich zal laten wachten en zijn ambtgenoot van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, voegde daaraan toe dat het huidige renteniveau het juiste is.

De euro/dollar noteerde op 1,1538. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1467 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1440 op de borden.

De olieprijs steeg woensdag fors, nadat Saoedi-Arabië bevestigde zijn export te zullen verlagen in januari en februari om de markt in balans te brengen. Het koninkrijk zou volgens commentatoren mikken op een olieprijs boven 80 dollar per vat.
De olieprijs steeg 5 procent tot 55,22 voor de meest nabije future in New York en met 4,4 procent voor Brent-olie, tot 61,27 dollar.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg 1,7 procent en was daarmee een van de grootste stijgers in de Dow Jones-index. Topman Tim Cook zei dinsdag dat de gezondheid van het bedrijf beter is dan ooit. Het salaris vsn de topman steeg vorig boekjaar met bijna een kwart tot 16 miljoen dollar. Onlangs gaf Apple nog een omzetwaarschuwing, vanwege een tegenvallende vraag naar smartphones in China. Volgens de Nikkei Asian Review zou Apple eind 2018 zijn leveranciers hebben gevraagd de productie van nieuwe iPhones met 10 procent te verlagen.

Het aandeel Constellation Brands zakte 11 procent, na de publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Die waren beter dan verwacht, maar een verlaging van de outlook zorgde voor de koersdaling. Het drankenbedrijf produceert onder meer Corona, Robert Mondavi en Svedka Vodka.

Lennar heeft in de laatste drie maanden van 2018 goed gepresteerd, zo bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse huizenbouwer, met een flinke omzetgroei en een ruime verdubbeling van de winst. CEO Stuart Miller was tevreden over de resultaten, maar merkte ook op dat tegen het einde van het kwartaal de verkopen vertraagden als gevolg van hogere huizenprijzen en stijgende hypotheekrentes. Ondanks deze tegenwind blijft Miller positief over de vooruitzichten, met lage werkloosheid, hogere lonen en lage voorraden. Het aandeel steeg 7 procent.

Technip werd 3 procent meer werk. De dienstverlener aan de olie-industrie sloot een offshore-deal met Saudi Aramco.

Chesapeake Energy publiceerde verrassend goede verwachtingen voor de productie in het vierde kwartaal. Het olie- en aardgasbedrijf werd 12 procent meer waard.

Rode cijfers waren er voor telecomreus Verizon, frisdrankmaker Coca-Cola en levensmiddelenproducent Procter & Gamble.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS