--- ---

Shuttdown Amerika duurt inmiddels 18 dagen and counting. Democraten bewegen nog niet.

Een muur langs de zuidelijke grens van de Verenigde Staten met Mexico is de sleutel voor nationale veiligheid. Dit zei de Amerikaanse president Donald Trump vannacht op televisie.

Een muur is "absoluut noodzakelijk voor de grensbewaking", zei Trump in een speech van negen minuten. "Het is ook wat professionals aan de grens willen en nodig hebben. Dit is gewoon gezond verstand", aldus de president.

Dit is reden dat de president het ook noodzakelijk vindt dat hij de benodigde middelen krijgt toegezegd door het Huis van Afgevaardigden.

Aangezien de Democraten niet bereid zijn om ruim 5 miljard dollar vrij te maken voor de muur, is er inmiddels al achttien dagen sprake van een shutdown, waardoor een deel van het federale overheidsapparaat op slot zit. Het is nog een kwestie van dagen en het gaat om de langste shutdown in de geschiedenis.

"President Trump moet ophouden het Amerikaanse volk te gijzelen, moet stoppen een crisis te maken en moet de overheid heropenen", zei House Speaker Nancy Pelosi. Volgens Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zijn de Democraten het eens met Trump dat de grens bewaakt moet worden. "We zijn het alleen flink oneens met de president wat de beste manier is om dit te doen", aldus Schumer.

Geef een reactie