Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 9 januari 2019 08:22

Hogere opening Damrak voorzien

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,8 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent hoger op 493,69 punten.

"Optimisme over een mogelijke handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten zorgde voor groene koersenborden op Wall Street", merkte marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets op. "Het verbeterde marktsentiment was terug te zien op de Aziatische beurzen vanochtend en vermoedelijk straks ook op de Europese beurzen."

"De gesprekken met China verlopen erg goed", schreef de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag op Twitter. Volgens The Wall Street Journal komen de partijen inderdaad nader tot elkaar en worden barrières weggenomen tijdens de onderhandelingen van vandaag en gisteren. Ook vandaag wordt er vermoedelijk onderhandeld, later deze maand gevolgd door gesprekken op hoger niveau. Dit beschouwt de markt als positief.

Toch stelde Lawler van CMC dat een deal vermoedelijk nog lang op zich zal laten wachten, met nog veel obstakels in het verschiet. "Een uitbreiding van de gesprekken vandaag is evenwel een stap in de goede richting, wat laat zien dat de twee kampen serieus onderhandelen en hard werken om de huidige problemen op te lossen", aldus Lawler.

Dinsdagavond laat hield Trump een toespraak over zijn plannen rond de Muur aan de grens bij Mexico. "Een muur langs de zuidelijke grens van de Verenigde Staten met Mexico is de sleutel voor nationale veiligheid", stelde de president nogmaals.

Aangezien de Democraten niet bereid zijn om ruim 5 miljard dollar vrij te maken voor de muur, is er inmiddels al achttien dagen sprake van een shutdown, waardoor een deel van het federale overheidsapparaat op slot zit. Het is nog een kwestie van dagen en het gaat om de langste shutdown in de geschiedenis.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in Duitse exportcijfers, het Franse consumentenvertrouwen en de werkloosheid in de eurozone. Vanavond brengt de Federal Reserve de notulen van de laatste beleidsvergadering naar buiten.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve stelde eerder nog dat de Fed flexibel zal blijven in het verhogen van de rentes en dat de Amerikaanse economie er sterk bij blijft liggen, zo merkte Lawler van CMC Markets op. In combinatie met de voortgang van de handelsgesprekken is het volgens de marktanalist dan ook niet verrassend dat het sentiment op de beurzen sterk verbetert en dat beleggers weer meer risico's durven te nemen.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in november 2018 ruim twee procent meer heeft geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie in het groen, met een plus van 1,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 1,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd dinsdag 2,6 procent, ofwel 1,26 dollar, duurder op 49,78 dollar op de New York Mercantile Exchange. Nu er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen tussen Washington en Beijing over een handelsakkoord, stijgt ook het vertrouwen van oliehandelaren. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen circa 1,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1453. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1440 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1446 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM vervoerde in december meer passagiers, terwijl het vrachtvervoer ook steeg. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,7 miljoen passagiers, een stijging van 3,6 procent op jaarbasis.

NN Group heeft overnames in Tsjechië en Slowakije afgerond. Bij de halfjaarcijfers in augustus vorig jaar kondigde NN al aan de levensverzekeringstak van Aegon in Tsjechië en de levensverzekerings- en pensioenactiviteiten van Aegon in Slowakije over te zullen nemen. Daarmee was 155 miljoen euro gemoeid. Dinsdag nabeurs meldde NN dat de overname is gefinancierd met behulp van aanwezige middelen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg dinsdag 1,1 procent naar 23.787,45 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,0 procent op 2.574,41 punten en techbeurs Nasdaq werd 1,1 procent duurder op 6.897,00 punten

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke