--- ---

Luchtvracht stabiel

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 08 januari 2019

Wel groei voorzien voor 2019.

 Het mondiale luchtvrachtvervoer ontwikkelde zich in november vlak op jaarbasis. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de internationale brancheorganisatie IATA.

Het luchtvrachtvervoer, gemeten naar tonnage en aantal kilometers, noteerde onveranderd. In oktober was dit nog een stijging van 3,1 procent. Gemiddeld lag de groei in de afgelopen vijf jaar rond 5 procent en sinds maart 2016 werd er maandelijks groei gerapporteerd.

De capaciteit steeg in november op jaarbasis met 4,3 procent. De capaciteit groeide voor de negende maand op rij sneller dan de vraag, waardoor de beladingsgraad afnam met 2,2 procentpunt naar 51,5 procent.

"Normaal gesproken is het vierde kwartaal een piekseizoen voor luchtvracht. Dus in wezen is een vlakke groei in november een grote teleurstelling. Hoewel onze prognose voor 2019 een groei van de vraag voorziet van 3,7 procent, nemen de neerwaartse risico's toe", zei directeur Alexandre de Juniac van IATA in een toelichting.

In Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Noord-Amerika steeg in november het vrachtvervoer, terwijl in Afrika, Azië-Pacific en Europa sprake was van krimp.

Geef een reactie