--- ---

Update: Euronext dichtbij aankoop zesde beurs

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 24 december 2018

Grote aandeelhouders verzochten een bod te doen op Noorse beurs.

 Euronext is dichtbij een overname van de Noorse nationale beurs, waarmee de beursorganisatie kort na de aankoop van de Ierse beurs uitbreidt naar zes Europese landen.

Het bedrijf werd uitgenodigd door een groep niet bij naam genoemde aandeelhouders om een bod te doen op hun aandelenbelangen in Oslo Børs VPS. Nadat bijna de helft van de uitstaande aandelen, namelijk 49,6 procent, onherroepelijk werd toegezegd aan Euronext, kondigde de in Amsterdam gevestigde pan-Europese beursorganisatie maandag aan alle aandelen te willen kopen voor 145 Noorse kroon per stuk, of omgerekend ongeveer 625 miljoen euro.

De drempel van 50 procent om het bod gestand te doen lijkt daarmee geen grote horde meer te zijn. 

Het bod, dat geheel in contanten wordt gedaan, biedt een premie van 32 procent op de slotkoers van 17 december. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 120,00 kroon.

"Als het bod wordt geaccepteerd, zal Euronext volledig toegewijd zijn aan de ondersteuning van het de ontwikkeling van Oslo Børs VPS en het bredere Noorse financiële ecosysteem", stelde de organisatie maandag.

Euronext prijst de strategische positionering van de Noorse beurs, dat wereldwijd leidend is in derivaten op zeevruchten en veel expertise heeft in de oliesector en scheepvaart.

De uitbater van onder meer de Amsterdamse en Brusselse beurs kocht vorig jaar al de Ierse beurs voor 137 miljoen euro. Euronext is daarnaast bezig om zijn inkomsten te diversifiëren door diverse acquisities, onder andere in de zakelijke dienstverlening aan kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven.

Oslo Børs zag de inkomsten vorig jaar stijgen en de nettowinst liep op van 269 miljoen naar 357 miljoen kroon.

Volgens de website van Oslo Børs VPS zijn de grootste aandeelhouders van Oslo Børs vier Noorse partijen die samen een ongeveer 43 procent van de stukken in handen hebben: levensverzekeraar DNB Livsforsikring, met 19,82 procent, pensioenfonds Kommunal Landspenjonskasse met 10,00 procent, Pareto met 8,52 procent en Arendals Fossekopani met 4,64 procent. De twintig grootste aandeelhouders, waaronder een tiental Anglosaksische institutionele beleggers, hebben samen meer dan 76 procent van de aandelen in handen.

Onder meer toezichthouders en aandeelhouders van Euronext moeten nog akkoord gaan met de overname.

Update: om informatie toe te voegen.

Geef een reactie