NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie vrijdag, 21 december 2018 19:18

Uitgelicht: Avantium onderuit na slecht nieuws

In dit artikel vind u onder andere informatie over: AVANTIUM,

 Avantium kreeg deze week een flinke tik op de beurs na het nieuws dat de Duitse chemiereus BASF vertrekt uit de gezamenlijke joint venture Synvina.

Het aandeel van het technologisch chemiebedrijf met noteringen in Amsterdam en Brussel verloor 19 procent op weekbasis. Avantium ging medio maart 2017 naar de beurs voor 11,00 euro per aandeel.

Conflict over tijdschema investeringen

BASF verlaat op 15 januari 2019 het samenwerkingsverband. Dat besluit volgt op het conflict met Avantium over het tijdschema voor de investeringen in de joint venture, waar de stof FDCA, voluit furandicarboxylic acid, wordt geproduceerd waarmee vervolgens de plasticsoort PEF kan worden gemaakt.

In oktober gaf BASF aan dat nog dit jaar aan de afgesproken investeringscriteria moest worden voldaan. Daarvoor was tot 5 december 2018 de tijd, anders zou het Duitse concern zich terugtrekken uit de joint venture.

Die opstelling verraste Avantium. Het bedrijf is van mening dat een verlenging van de overeenkomst met twee tot drie jaar, die in januari 2018 werd ondertekend, ook betekent dat de deadlines voor de investeringscriteria opschuiven.

Het meningsverschil daarover lag ten grondslag aan het besluit van BASF om de stekker uit de samenwerking te trekken. Maar, denkt Avantium, mogelijk is het ook het verschil in ondernemen dat een rol heeft gespeeld in de beslissing. "Avantium is sterk van mening dat, om van FDCA en PEF een commercieel succes te maken, er een flexibele en ondernemende aanpak vereist is. Avantium is een klein en dynamisch bedrijf en soms zelfs een onconventioneel bedrijf en dat is aanzienlijk anders dan een grote bedrijfsorganisatie als die van BASF", zei CEO Tom van Aken van Avantium deze week in een toelichtende call voor analisten.

Het bedrijf is nu van plan de deelneming van BASF in de joint venture over te nemen, waardoor Synvina volledig eigendom van Avantium wordt.

"We blijven vertrouwen houden in onze YXV-technologie en in de unieke eigenschappen van PEF. Dit vertrouwen wordt onderstreept door de duidelijke interesse in de markt en de bestaande samenwerkingsverbanden van Synvina", benadrukte topman Van Aken deze week.

Koersdoel omlaag

Marktkenners en beleggers lijken minder vertrouwen te hebben in de toekomst van Synvina. KBC Securities verlaagde in reactie op het nieuws het koersdoel van Avantium van 4,50 naar 2,50 euro. Het Reduceren advies werd daarbij gehandhaafd.

Volgens analist Wim Hoste is de exit slecht nieuws voor het technologisch chemiebedrijf. Een deel van de 57,5 miljoen euro die BASF aan de joint venture heeft toegezegd in ruil voor haar belang van 51 procent blijft bij het Duitse concern. En
Avantium en BASF zijn er nog niet uit wat er gaat gebeuren met het geld dat al gespendeerd is aan de joint venture.

Volgens Hoste beschikt Avantium niet over de financiële middelen om alleen een FDCA-fabriek op commerciële schaal te bouwen en mist het ook de technologische capaciteiten.

Het kastekort bij Synvina bedraagt momenteel circa 10 miljoen à 15 miljoen euro per jaar en dat zal vermoedelijk verdubbelen op het moment dat Avantium 100 procent eigenaar wordt, zo meent Hoste.

ING meent dat Avantium een aantal opties heeft, zoals een andere partner vinden voor Synvina, of aanvullende financiering veilig stellen. Een andere mogelijkheid is de gewenste omvang van de productiefaciliteit te verkleinen, stelde analist Reginald Watson eerder in een analistenrapport.

Avantium en BASF zijn inmiddels bezig met het afwikkelen van de exit. Over de voorwaarden wordt momenteel onderhandeld. Nieuws hierover wordt pas na de exit van BASF, op 15 januari, bekendgemaakt.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Uitgelicht

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%