Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 17 december 2018 08:18

Damrak start vermoedelijk vlak aan handelsweek

Beursplein 5 gaat maandag waarschijnlijk een neutrale start tegemoet. Wall Street gaf vrijdag juist nog fors terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. De Amsterdamse beurs kwam afgelopen week op adem nadat het in de voorafgaande week nog flinke klappen had gekregen. Nadat op maandag een laagste punt werd neergezet van 493,57 punten, wist de index op weekbasis toch een half procent te klimmen naar 506,53 punten.

Het waren afgelopen week de 'usual suspects' die op het sentiment wogen. Veel aandacht ging uiteraard uit naar het handelsconflict tussen Amerika en China, terwijl na de vrijgave van inkoopmanagersindices in Europa en China steeds meer vraagtekens werden gezet bij de mondiale groeivooruitzichten. Aan de Italiaanse begrotingsperikelen kan daarnaast nu ook Frankrijk worden toegevoegd, na een financiële knieval van de Franse president Emmanuel Macron richting de 'gele hesjes'.

Verder maakte de ECB bekend dat het definitief stopt met het opkopen van obligaties, het zogenaamde Quantative Easing. Tot eind deze maand wordt nog voor een maandbedrag van 15 miljard euro aan leningen opgekocht. De opbrengsten van aflopende obligaties zal de centrale bank blijven herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, benadrukte de ECB. Dit was een opsteker voor de markten, aldus analist Bas van Geffen van Rabobank.

Op Wall Street kozen beleggers vrijdag, voorafgaand aan het weekend, eieren voor hun geld en de hoofdindices gaven circa twee procent prijs. De Amerikaanse aandelenmarkten volgden daarmee de neerwaartse trend van Europa in reactie op cijfers uit met name China. Tegenvallende macro-data uit 's werelds op één na grootste economie versterkten de zorgen over een vertraging van de mondiale economische groei.

Het aandeel van 's werelds duurste bedrijf naar beurswaarde gemeten, Apple, daalde meer dan drie procent nadat de invloedrijke analist Ming-Chi Kuo, van TF International Securities, zijn verwachtingen voor iPhone verschepingen met maar liefst 20 procent neerwaarts bijstelde.

"Markten wereldwijd verkeren weer in een risk-off modus", merkte marktanalist Joel Kulina van Wedbush Securities op. "De prijsactie en het sentiment blijven slecht: beleggers proberen simpelweg de schade te beperken in plaats van een 'outperformance' te realiseren", voegde hij toe.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag 2,6 procent lager op 51,20 dollar op de New York Mercantile Exchange, vanwege zwakte op de aandelenmarkten en de sterke dollar. De daling volgde, na een forse stijging van de olieprijs een dag eerder.

Aziatische beleggers kropen vanochtend uit hun schulp en de beurzen in Tokio en Sydney wonnen respectievelijk een half en een heel procent. De Chinese beurzen kwamen daarnaast amper van hun plaats.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1313.

Federal Reserve

Veel aandacht gaat deze week uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De centrale bank zal woensdag de rente vermoedelijk verder verhogen en men komt met nieuwe groeiprognoses. Ook krijgt de markt inzicht in de verwachte rente-ontwikkeling in 2019 en verder via de zogenoemde dot plot. Voorzitter Jerome Powell zal het rentebesluit toelichten.

"Sinds een paar weken hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverhogingen naar beneden bijgesteld. We verwachten een renteverhoging van 25 basispunten volgende week en nog eentje ergens in 2019. De inflatiecijfers eerder deze week geven de Fed ruimte om de gezamenlijke individuele vooruitzichten voor de beleidsrente naar beneden bij te stellen. Hierdoor zou de dollar omlaag moeten gaan. Dit zal echter alleen gebeuren als de financiële markten wat kalmer worden", voorziet valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Donderdag is het de beurt aan de Bank of England, dat de rente vermoedelijk zal handhaven. Ook de Bank of Japan maakt dan zijn rentebesluit bekend.

Verder staan er op macro-economisch vlak inflatiecijfers uit de eurozone en het Verenigd Koninkrijk gepland. Vrijdag belooft een drukke dag te worden met vooral Amerikaanse economische publicaties, waaronder over de groei, in aanloop naar de Kerst.

Bedrijfsnieuws

Saxobank en BinckBank hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 december. De overnamesom wordt in contanten voldaan.

ABN AMRO heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van een deel van haar belang in de investeringsfondsen van ABN AMRO Participaties (AAP) aan een consortium geleid door AlpInvest. Dit maakte de bank maandag voorbeurs bekend, zonder financiële details te noemen.

ForFarmers meldde dat de onderliggende EBITDA in 2018 een "geringe" daling zal vertonen in vergelijking met 2017. De stijging van grondstof- en energieprijzen kon niet tijdig aan klanten wordt doorberekend, meldde de veevoederspecialist.

Nederlandse verzekeringsgroepen zijn in vergelijking met hun Europese peers relatief kwetsbaar voor een verder dalende rente. Dit was volgens De Nederlandsche Bank de uitkomst van een nieuwe stresstest voor Europese verzekeraars. Aegon, NN Group en Achmea namen deel aan de stresstest, en op verzoek van DNB hebben ook a.s.r. en Vivat op nationaal niveau aan de stresstest deelgenomen.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor KPN van 3,00 naar 3,30 euro met handhaving van het Overwogen advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 1,9 procent tot 2.599,96 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent op 24.100,51 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.910,66 punten.

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:06

  TA van Edward Loef – De wereld op z’n kop gezet

 • 08:44

  Europa in lockdown & Pinterest is het rock and roll aandeel

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars