Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 14 december 2018 19:29

Uitgelicht: Nederlandse verzekeraars geen favoriet in Europa

 Europese verzekeraars zullen vermoedelijk ook in 2019 met relatief positieve winstcijfers komen en dividend uitkeren. Toch zijn de beursgenoteerde Nederlandse verzekeraars Aegon, NN Group en ASR Nederland niet direct favoriet onder analisten.

Barclays publiceerde deze week een uitgebreid rapport over de Europese verzekeringssector en zette de Nederlandse verzekeraars niet op de favorietenlijst. Die eer viel te beurt aan de Duitse verzekeraars Allianz en Munich Re, het Britse Prudential en het Finse Sampo.

2019 wordt volatieler

In het algemeen rekent de Britse bank op een volatieler 2019, waarbij politieke risico's als Brexit, de begrotingsperikelen in Italië en mondiale handelsoorlogen een cruciale rol spelen. De economische groei in de eurozone zal stabiliseren, terwijl de groei vermoedelijk vertraagt in de Verenigde Staten. Desalniettemin zal de mondiale groei in 2019 en 2020 gemiddeld rond of boven de verwachte 3,7 procent uitkomen. De analisten van Barclays geven onder meer de voorkeur aan risicovolle beleggingen in de financiële sector, zoals verzekeraars. Europese verzekeringsbedrijven bieden daarbij een hoog rendement, zijn goedkoop gewaardeerd en hebben een sterk winstmomentum.

Weinig profijt van oplopende rentes

Kijkend naar de rente-ontwikkeling verwacht Barclays dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente verder zal verhogen, terwijl de Europese Centrale Bank wel liquiditeit uit de markt zal halen maar een eerste verhoging van de despositorente zal uitstellen tot eind 2019. Deze week herhaalde de ECB dat de belangrijke rentes tot in elk geval de zomer van volgend jaar op hun huidige niveaus blijven. Barclays rekent erop dat de Duitse tienjaarsrente op basis van dit beleid in de loop van 2019 wat zal stijgen. Voor verzekeraars betekent de geleidelijke stijging van de Europese rentes, samen met de toenemende volatiliteit en de politieke onzekerheid, dat men ook in 2019 nog niet kan profiteren van een hogere rente. In de Verenigde Staten is dat anders. Verzekeraars, waaronder Aegon, met meer Amerikaanse blootstelling kunnen waarschijnlijk profiteren van de oplopende korte rentes en een stabiliserende tienjaarsrente rond de 3 procent, denkt Barclays.

Stresstest toont kwestbaarheid

Vrijdagavond bleek uit een stresstest dat Nederlandse verzekeringsgroepen in vergelijking met hun Europese sectorgenoten ook relatief kwetsbaar voor een verder dalende rente zijn. Zij blijken minder vatbaar voor een plotseling stijgende rente in combinatie met dalende activaprijzen, aldus een nieuwe stresstest voor Europese verzekeraars.

"De gevoeligheid voor een lagere rente van Nederlandse verzekeringsgroepen komt vooral doordat de verzekeraars die aan de stresstest deelnemen een relatief hoge concentratie in langlopende levensverzekeringen kennen", schreef De Nederlandsche Bank.

Aegon, NN Group en Achmea namen deel aan de stresstest, en op verzoek van DNB hebben ook a.s.r. en Vivat op nationaal niveau aan de stresstest deelgenomen. In totaal namen 42 Europese verzekeraars deel aan de stresstest.

In Nederland heeft de eerste Kamer onlangs al ingestemd met een wetsvoorstel voor een kader voor herstel en resolutie van verzekeraars.

ASR gefocuste verzekeraar

Onder de Nederlandse verzekeraars zijn de analisten het meest positief over ASR Nederland. Het aandeel is volgens Barclays het bewijs dat een gefocuste verzekeraar met lage kosten duurzaam aantrekkelijke rendementen kan bieden, zelfs in een uitdagende markt als Nederland. ASR presteert vooral positief met zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, waarin het marktleider is. ASR is de enige onder de grote Nederlandse verzekeraars wiens aandeel dit jaar tot nu toe iets in waarde wist te stijgen. En de analisten van Barclays zien nog voldoende opwaarts potentieel en verhoogden daarom het koersdoel van 45,00 naar 45,20 euro. Het Overwogen advies bleef staan. Deze week daalde het aandeel ASR Nederland desalniettemin 1,2 procent tot 34,66 euro.

Uitblijven groei in VS blijft zorgelijk voor Aegon

Aegon heeft de zorgen over de zwakke kapitaalpositie en de houdbaarheid van het dividend grotendeels weggenomen, maar Barclays blijft bezorgd over het uitblijven van groei in de Verenigde Staten en dat het eigen vermogen niet mee stijgt met de solvabiliteit. Aegon gaf tijdens een beleggersdag vorige week aan dat men weer denkt te zullen groeien in de VS, zonder hier een groeipercentage aan vast te plakken. Maar het aandeel blijft gevoelig voor de Amerikaanse rente, volgens de analisten van Barclays.

Met een verwacht dividendrendement van 6,7 procent en een benedengemiddeld rendement op eigen vermogen van 8 procent en stijgende margedruk, is het voor Barclays moeilijk om waarde te zien in het aandeel. Daarom werd het koersdoel deze week verlaagd van 5,50 naar 5,00 euro bij een gehandhaafd Gelijkgewogen advies. Op jaarbasis verloor het aandeel tot nu toe bijna 20 procent van zijn waarde. Deze week daalde het aandeel 5,3 procent tot 4,28 euro.

ABN AMRO ziet het positiever in en zette Aegon deze week op zijn kooplijst na een eerder Houden advies. Het koersdoel werd bij de bank gehandhaafd op 6,00 euro. ABN AMRO ziet een goed instapmoment na de recente koersdalingen. Qua doelstellingen in de VS verwacht de bank dat Aegon zal mikken op een groei van tussen de 4 en 5 procent per jaar.

Overnames moeten winst NN Group aanwakkeren

In het rapport over de Europese verzekeringssector bleek er weinig veranderd aan de visie van Barclays op NN Group. Daarom werden advies en koersdoel gehandhaafd op respectievelijk Gelijkgewogen en 39,50 euro. Volgens Barclays is NN Group goed bestand tegen de politieke onzekerheid in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn wel meer overnames nodig om de winstmachine te voeden, menen de analisten, omdat autonome groei er niet echt in zit. Daarbij is de solvabiliteit sterk, maar niet zo groot als de markt nu inprijst. Dit jaar zag de verzekeraar tot nu toe zo'n 4 procent van zijn waarde in rook opgaan. Afgelopen week verloor NN Group 1,7 procent op een slotstand van 34,83 euro op vrijdag.

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:06

  TA van Edward Loef – De wereld op z’n kop gezet

 • 08:44

  Europa in lockdown & Pinterest is het rock and roll aandeel

 • 17:12

  TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

 • 09:53

  ETF van de week: iShares S&P US Banks ETF (IUS2)

 • 08:29

  Cijferseizoen in volle gang; Microsoft omlaag & First Solar schiet omhoog

 • 17:21

  TA van Edward Loef – “The Sky has no Limit”-aandelen

 • 08:37

  Volatiliteit neemt toe & Ant Group gaat $35 miljard ophalen

 • 17:59

  TA van Edward Loef – SAP & DAX, nu en 3 maanden terug

 • 11:55

  AEX-index blijft doormodderen & Heineken toont potentieel

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars