Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 14 december 2018

Beursupdate: Amsterdamse beurs zakt verder weg

De Amsterdamse beurzen zakten vrijdag gedurende de ochtend verder weg. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,5 procent op 500,86 punten.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer begon de dag al negatief, met matige cijfers uit China.

Beleggers maken zich zorgen over de staat van de op één na grootste economie in de wereld en de mondiale groeivooruitzichten.

De Chinese detailhandelsverkopen stegen volgens overheidscijfers in november met 8,1 procent op jaarbasis. In oktober was nog sprake van een groei van 8,6 procent. Daarmee lag het groeitempo in november op het laagste niveau in 2018. Ook de groei van de industriële productie viel terug, van 5,9 procent in oktober naar 5,4 procent in november.

"Verder keert de Britse premier Theresa May met lege handen terug uit Brussel en lieten macrocijfers uit de eurozone zien dat de economische activiteit terugloopt", aldus Nijkamp.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 52,7 in november naar 51,3 in december. In Duitsland daalden de inkoopindices licht, maar in Frankrijk was er een significante daling tot onder de grens van 50.

"Een teleurstellend einde van 2018", aldus econoom Chris Williamson van Markit. De groei vertraagt naar het laagste niveau in vier jaar, voegde hij toe.

Williamson schreef een deel van de tegenwind toe aan de 'gele hesjes' in Frankrijk. Maar ook Brexit en de handelsperikelen tussen China en de Verenigde Staten spelen een rol.

"Dit alles verhoogt de somberheid op de beurzen", aldus Nijkamp van Fintessa. "De AEX gaat het gevecht met de 500 punten aan." De vermogensbeheerder stelde dat de aandelenmarkten bij een slecht cijfer uit Amerika "snoeihard" naar beneden kunnen, maar verwacht niet dat dit het geval zal zijn. Vanmiddag komen er onder meer cijfers over de detailhandelsverkopen, de industriële productie en staat de Amerikaanse inkoopmanagersindex geagendeerd.

De euro/dollar zakte na bekendmaking van de Europese macrocijfers weg tot een niveau van 1,1290. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1363.

De olieprijzen stegen fractioneel.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen hield geen enkel aandeel het hoofd boven water. Gemalto, waarop een overnamebod ligt, maakt een pas op de plaats en ook Ahold Delhaize hield met een min van 0,3 procent de verliezen beperkt.

Grootste dalers bleken ASML, Signify en Galapagos met verliezen van ruim drie procent.

In de Midcap won SBM Offshore 0,7 procent. Alle andere fondsen koersten lager, met Besi als grootste daler. Het aandeel verloor 4,7 procent, terwijl sectorgenoot ASMI met een min van 4,2 procent eveneens aanzienlijk wat beurswaarde prijsgaf.

Onder de kleinere aandelen verloren Heijmans en Sif circa 3,5 procent. Nedap won 0,5 procent.

De Aandeelhouder TV

oktober 23, 2019

AEX 23 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2019

Cijfers Akzo Nobel en Heineken | 23 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

AEX 22 oktober 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2019

Prosus steekt Takeaway de loef af

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
23 okt 10:49 Superperformance SAS

Short KPN

22 okt 14:55 Shaun Stevens

Beursgenoteerd vastgoed: Weten wat de prijs van alles is en de waarde van niets

22 okt 10:19 Redactie

Bod Prosus op Just Eat, Takeaway wel op Pole Position