--- ---

ECB stopt definitief met inkoopprogramma

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 13 december 2018

Rente gehandhaafd.

 De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht de rente ongemoeid gelaten en aangekondigd dit jaar definitief te stoppen met het opkopen van obligaties. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de centrale bank.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank kondigde eerder al aan dat de rente in elk geval tot en met de zomer van 2019 op het huidige niveau blijft.

Tot en met het einde van dit jaar koopt de centrale bank maandelijks nog voor 15 miljard euro aan obligaties op, in het zogeheten Quantitative Easing-programma, of QE. De ECB bevestigde vanaf 2019 te stoppen met deze aankopen. Deze stap was ook voorzien.

De aandacht van beleggers gaat donderdag vooral uit naar de toelichting op het rentebesluit die ECB-voorzitter Mario Draghi vanaf half drie vanmiddag geeft. De euro noteerde kort na het rentebesluit op 1,1389 dollar.

Geef een reactie