fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 11 december 2018 19:02

Crypto-aanbieders hebben straks vergunning nodig

Aanbieders van diensten met cryptomunten zoals bitcoin, zoals aanbieders van omwisseldiensten en bewaarportemonnees, moeten vergunningplichtig worden. Dat staat in een wetsvoorstel van de ministeries van Financiën en Justitie dat dinsdag werd gepubliceerd.

Om een vergunning te krijgen moeten aanbieders voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Toezichthouder DNB gaat dit controleren.

De overheid hoopt zo het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme via het financiële stelsel verder aan te pakken.

Anoniem karakter

Het anonieme karakter van virtuele valuta geeft een groot risico op crimineel gebruik. Aanbieders van diensten met cryptomunten, zoals omwisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees, moeten daarom onderzoek gaan doen naar hun klanten en ongebruikelijke transacties melden bij de autoriteiten.

Dat de wetgeving geen sinecure is, bleek bij de grootste Nederlandse bank ING, die dit jaar een boete van 775 miljoen euro kreeg omdat de bank te laks was met het controleren van de eigen systemen op verdachte transacties.

DNB gaat geen prudentieel toezicht of gedragstoezicht houden. Dit betekent dat cryptomunten riskante beleggingen blijven voor consumenten en investeerders.

Betrokken partijen in de markt kunnen een reactie geven op het wetsvoorstel via een internetconsultatie.

Ook controles voor kunsthandel en makelaars

Andere onderdelen van het wetsvoorstel betreft de uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten, toezichthouders, parlementaire enquêtecommissies en de Algemene Rekenkamer.

Ook de kunsthandel en makelaars van dure huurwoningen met een huur van meer dan 10.000 euro per maand gaan vallen onder de antiwitwas- en terrorismewet.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden