--- ---

Crypto-aanbieders hebben straks vergunning nodig

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 11 december 2018

Wetsvoorstel om criminele transacties tegen te gaan.

Aanbieders van diensten met cryptomunten zoals bitcoin, zoals aanbieders van omwisseldiensten en bewaarportemonnees, moeten vergunningplichtig worden. Dat staat in een wetsvoorstel van de ministeries van Financiën en Justitie dat dinsdag werd gepubliceerd.

Om een vergunning te krijgen moeten aanbieders voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Toezichthouder DNB gaat dit controleren.

De overheid hoopt zo het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme via het financiële stelsel verder aan te pakken.

Anoniem karakter

Het anonieme karakter van virtuele valuta geeft een groot risico op crimineel gebruik. Aanbieders van diensten met cryptomunten, zoals omwisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees, moeten daarom onderzoek gaan doen naar hun klanten en ongebruikelijke transacties melden bij de autoriteiten.

Dat de wetgeving geen sinecure is, bleek bij de grootste Nederlandse bank ING, die dit jaar een boete van 775 miljoen euro kreeg omdat de bank te laks was met het controleren van de eigen systemen op verdachte transacties.

DNB gaat geen prudentieel toezicht of gedragstoezicht houden. Dit betekent dat cryptomunten riskante beleggingen blijven voor consumenten en investeerders.

Betrokken partijen in de markt kunnen een reactie geven op het wetsvoorstel via een internetconsultatie.

Ook controles voor kunsthandel en makelaars

Andere onderdelen van het wetsvoorstel betreft de uitwisseling van informatie tussen Europese lidstaten, toezichthouders, parlementaire enquêtecommissies en de Algemene Rekenkamer.

Ook de kunsthandel en makelaars van dure huurwoningen met een huur van meer dan 10.000 euro per maand gaan vallen onder de antiwitwas- en terrorismewet.

Geef een reactie