--- ---

Saoedi-Arabië mikt op kleine productiebeperking

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 06 december 2018

Niet alle OPEC leden willen meedoen.

 Een beperking van de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag door het OPEC-kartel en diens bondgenoten zou voldoende zijn om de oliemarkt in evenwicht te brengen. Dat zei de energieminister van Saoedi-Arabië Khalid Al-Falih donderdag in aanloop naar een vergadering van het kartel in Wenen vandaag.

De minister van de toonaangevende olie-exporteur zei dat er nog geen overeenstemming bereikt was en dat alle opties nog op tafel liggen.

"De geruchten zijn dat alle partijen nu kijken naar een verlaging die dichter bij 1 miljoen vaten per dag ligt, dat zou aan de onderkant liggen van de marktverwachtingen", zei valuta-analist Justin Low van ForexLive.

De prijs voor een vat Brent-olie daalde donderdag 3 procent tot 59,65 dollar per cat.

Niet alle landen willen bijdragen aan de productieverlaging, volgens de Saoedische minister. "Het is belangrijk om de niet-OPEC-producenten aan boord te krijgen."

Hij zei verder dat de productieverlaging idealiter voor ruim een half jaar zou worden afgesproken, tot het derde kwartaal van 2019. Het uitgangspunt voor de verlaging zou bij voorkeur november moeten zijn, maar oktober is voor Al-Falih ook acceptabel.

Over de druk die de Amerikaanse president Donald Trump uitoefent op het oliekartel, om de wereldeconomie te stimuleren met een lagere olieprijs, zei de minister dat "Trump gelijk heeft om zich zorgen te maken over 20 procent van de markt". Tegelijk zei de Saoedische minister dat hij geen toestemming nodig heeft van andere landen om een productiebeperking af te spreken en dat er geen discussie met de Verenigde Staten is over de olieprijs.

Geef een reactie