--- ---

Futures wijzen op fors lagere opening Wall Street

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 06 december 2018

Handelsconflict met China dreigt opnieuw te escaleren.

 De Amerikaanse beurzen koersen donderdag af op een fors lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 1,6 procent in het rood.

Daarmee wordt de neerwaartse trend van dinsdag, Wall Street was woensdag gesloten in verband met het overlijden van oud-president George Bush, voortgezet.

Vandaag is de vrees voor een verdere escalatie van het handelsconflict met China de aanleiding voor het pessimisme, na het nieuws dat op Amerikaans verzoek op 1 december Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada is gearresteerd. De arrestatie van de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran.

Daarmee lijkt Washington nu serieus werk te maken van zijn eerder al geuite zorgen over spionage en diefstal van intellectueel eigendom door China. De militaire houding van Beijing in de Zuid-Chinese zee is Washington tevens een doorn in het oog.

"De timing van de arrestatie is belangrijk. De markten zijn al ongelofelijk nerveus over een vertraging van de economische groei vanwege de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen de VS en China zouden na een productieve G20-top aan de beterende hand moeten zijn. De arrestatie heeft echter de potentie om de zeer fragiele relatie verder te ondermijnen", aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak staan in de Verenigde Staten donderdag zeven publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen het ADP-banenrapport, de wekelijkse steunaanvragen en Amerikaanse handelsbalans van oktober. Later op de dag volgen een tweetal inkoopmanagersindexen van de dienstensector over november, de Amerikaanse fabrieksorders en het wekelijkse olievoorradenrapport.

Daarnaast kijkt de markt naar Wenen, waar de OPEC-vergadering plaatsvindt. De markt rekent erop dat het oliekartel en zijn belangrijkste bondgenoten de productie zullen verlagen. Ramingen hiervoor liggen grofweg tussen de 1 miljoen en 1,4 miljoen vaten. Zojuist zei de Saoedische olieminister echter dat een beperking met 1 miljoen vaten voldoende zou moeten zijn om de markt in evenwicht te brengen.

Olie noteerde donderdag ruim drie procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1338. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1330.

Bedrijfsnieuws

Kroger kan donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, aangezien de supermarktketen voorbeurs kwartaalcijfers publiceert. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent hoger.

Costco Wholesale en Broadcom komen nabeurs met cijfers. Costco, dat omzetcijfers publiceert, daalde voorbeurs 1,0 procent, terwijl Broadcom 2,8 procent verloor. Broadcom zal kwartaalcijfers afgeven.

Apple noteerde voorbeurs 2,4 procent lager. Apple-toeleverancier Largan Precision publiceerde donderdag tegenvallende omzetcijfers over november, wat opnieuw een signaal zou zijn dat de vraag naar iPhones tegenvalt.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 3,2 procent lager op 2.700,07 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.027,07 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent lager op 7.158,43 punten.

Geef een reactie